Κράτος: «Αντισσταθείτε σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι και λέει καλά είμαι εδώ…»*

Η επιθυμία σας για φωτισμένης πορεία, ίσως να γίνεται αποτελεσματικότερη αν φτάνει ως εκεί η φωνή ανθρώπων με γνώση, πατριωτικούς αγώνες, και ενδιαφέρον για το καλύτερο που από εσάς θα μπορούσε επιτέλους να πραγματοποιηθεί…  Όπως, μέτρα για βελτίωση και δικαιότερη σήμερα κατανομή φόρων και βαρών των πολιτών στα ακίνητά τους.
Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν μια ζωή σκληρά, ακατάπαυστα και με μεγάλες θυσίες ζωής π.χ. για να φτιάξουν δυο σπιτάκια, μια κατοικία στην πόλη και μία στην εξοχή για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Και υπάρχουν άλλοι, που έφαγαν και γλέντησαν τα χρήματά τους μόνο σε ταξίδια, λούσα, γλυκιά ζωή…
Με τον ΕΝΦΙΑ έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα όμως, τιμωρείτε τον νοικοκύρη οικογενειάρχη δημιουργικό πολίτη που θυσίασε τη ζωή του για κάτι το σταθερό, χρήσιμο για την οικογένειά του-για την Ελληνική οικογένεια- και επιβραβεύετε τον ασυλόγιστο, τον αδιάφορο για δημιουργία. (Και ας μην πει κανείς εδώ ότι ο σπάταλος γλεντζές προσέφερε έμμεσους φόρους ξοδεύοντας χρήματα, διότι ο οικογενειάρχης ιδιοκτήτης πλήρωσε πολύ περισσότερα σε άδεις και συναφή για να κτίσει και αποκτήσει το σπιτάκι του).

Θα έπρεπε λοιπόν, ΕΝΦΙΑ να πληρώνουν μόνο οι έχοντες από 3 ακίνητα και πάνω (π.χ. υπουργοί, βουλευταί και πολιτικοί που έχουν από 30 έως και 70 ακίνητα!) και αυτό σε μια προοδευτική μλαλιστα κλίμακα. Ο έχων δε, από 3 ακίνητα και κάτω, όχι να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, αλλά και να παίρνει ένα μικρό μπόνους ως έπαινο, ακόμα και ως κίνητρο ίσως, για τους άλλους τους σπάταλους, αλόγιστους και μη δημιουργικούς αυτής της τόσο προβληματικής Κοινωνίας μας.

Κώστας Χατζιδάκης, συγγραφέας

 (*Στίχος από ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού)

loading...