ΜΠΛΟΚΟ Ζάεφ στο σήμα Μητσοτάκη για τα Μακεδονικά προϊόντα- «Δεν μας αρέσει»- Θα το αλλάξουμε; (ΒΙΝΤΕΟ)


Χαμός στα Σκόπια με το νέο σήμα για τα Μακεδονικά προϊόντα που παρουσίασε η Ελληνική κυβέρνηση.
«Πυρ και μανία» είναι ο Ζόραν Ζάεφ με το εμπορικό σήμα που παρουσίασε η ΝΔ. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, δήλωσε πως «η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, της οποίας η σύσταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, «θα επιλύσει μόνιμα το θέμα των εμπορικών σημάτων των προϊόντων που προέρχονται από την περιοχή Μακεδονία».

Σχετικά το σλόγκαν που αναγράφεται στο νέο σήμα, «Macedonia the GReat», ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι «τόσο η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και τα διεθνή πρότυπα υποδεικνύουν σαφώς πώς επιλύονται αυτού του είδους τα ζητήματα».

«Σήμερα σε εμάς είναι το Made in Macedonia και στο πνεύμα της Συμφωνίας αυτό θα πρέπει να το λύσουμε». «Εάν κάποιος με ρωτούσε προσωπικά, έχουμε μία υπέροχη ιστορική περιοχή Μακεδονία. Γιατί να μην είναι για όλους Μακεδονία;

Εμείς έχουμε ήδη διαφοροποιηθεί με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι δηλαδή πράγματι είμαστε το βόρειο τμήμα αυτού του ιστορικού τμήματος της περιοχής Μακεδονία. Κάποιος είναι στο νότιο τμήμα, κάποιος στο ανατολικό τμήμα αυτής της περιοχής. Βέβαια όλοι μας έχουμε διαμορφωθεί ως ξεχωριστά κράτη. Μπορούμε μέσα από τις λύσεις σε τέτοια ζητήματα να οικοδομήσουμε ενότητα και συνοχή ώστε να είμαστε ακόμη πιο σεβαστοί από τον δυτικό κόσμο», δήλωσε, σύμφωνα με το MIA, ο Ζάεφ.

Όπως μεταδίδει το ρεπορτάζ του One Channel, σε δημοσιεύματά τους οι ιστοσελίδες «Republika» και «Radio Free Europe» αναφέρουν πως το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων δεν είχε ενημερωθεί για το διαφημιστικό σλόγκαν “Macedonia the GReat”, ενέργεια που -όπως αναφέρεται- «υποσκάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν στις ενημερωτικές ιστοσελίδες πως το ΥΠΕΞ «εκτιμά ότι μια τέτοια μονομερής προσέγγιση της επίλυσης των ζητημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει να ρυθμίζονται από κοινού εκ μέρους των επιχειρηματικών κοινοτήτων, δεν είναι η πλέον κατάλληλη προσέγγιση για τον σεβασμό και την εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία».

«Η μονομερής προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να έχει αρνητική επιρροή στις μέχρι στιγμής προσπάθειες και επιτεύγματα μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελούν παράδειγμα υπέρβασης των διμερών προκλήσεων.» Ακόμη οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει προθεσμία τριών ετών για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

Η Ελληνική πλευρά δεν έδωσε κάποια απάντηση μέχρι αυτή την ώρα. Το θέμα είναι σοβαρό, αφού για ακόμη μια φορά φαίνονται οι συνέπειες της κατάπτυστης αυτής Συμφωνίας που σαν κράτος είμαστε αναγκασμένοι να τηρούμε βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το σημαντικό φυσικά, είναι να μην υπάρξει κάποια Εθνική υποχώρηση, μπροστά στις «απειλές» των Σκοπιανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :