«Αρχιτέκτονας» της πολιτικής των ΗΠΑ αποδομεί την Τουρκία: «Να διωχθεί από το ΝΑΤΟ» – «Τραμπ & Ερντογάν είναι φίλοι, Άγκυρα & Ουάσινγκτον όχι»

«Είναι δύσκολο να σκεφτείς έναν λιγότερο κατάλληλο επισκέπτη ή περίοδο», αναφέρει ο Doug Bandow, πρώην σύμβουλος του Ρίγκαν και ειδικός αναλυτής του Cato Institute, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, και συνεχίζει: «Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καθοδηγήσει το έθνος του, έναν ιδιαίτερο σύμμαχο, μακριά από τις αρχές και τις πρακτικές της Αμερικής. Η άποψη του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον Ερντογάν ως «φίλο» καθιστά την απομάκρυνση της Άγκυρας πιο επικίνδυνη».

Σε άρθρο του στο National Interest, ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής, οι απόψεις του οποίου έχουν καθορίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, καυστηριάζει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον «παλιόφιλό» του Ερντογάν, με φόντο τη σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στη σταδιοδρομία του Ερντογάν, τη μετατροπή του σε σύγχρονο Σουλτάνο και μια παγερή σύγκριση με τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Αμερικανός αναλυτής αναφέρει:

«Με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν θα προσκαλούσε την Τουρκία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Έχει εγκαταλείψει ακόμη και την προσποίηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Όπως κάποτε η Τουρκία θεωρείτο υπεύθυνο ισλαμικό μοντέλο, σήμερα μετατρέπεται σε δικτατορία.

Η Τουρκία στα αρχικά στάδια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, επέτρεψε στον ISIS να μετακινείται μέσω τουρκικών εδαφών. Ο γιος του Ερντογάν φάνηκε να συμμετάσχει στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους. Αντί να καταπολεμήσει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, το καθεστώς έπληξε την ιδεολογία για κέρδος. Ακόμη και σήμερα, το καθεστώς είναι πιο αποφασισμένο να συντρίψει τις συριακές κουρδικές δυνάμεις από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η Τουρκία εισέβαλε δύο φορές στη βόρεια Συρία, κατακτώντας τη γη που κατέλαβαν κουρδικές δυνάμεις που συμμάχησαν με την Ουάσινγκτον. Το αποτέλεσμα ήταν να διαταράξει σοβαρά τα σχέδια των ΗΠΑ.. Η Τουρκία και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί της ενεπλάκησαν στην εθνοκάθαρση. Η Ουάσινγκτον απέσυρε εσπευσμένα τις δυνάμεις της. Οι Κούρδοι ενώνονταιμε τη συριακή κυβέρνηση. Η Μόσχα διαπραγματεύθηκε με την Άγκυρα. Η τουρκική επίθεση προκάλεσε τον πρόεδρο να απειλεί να καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας. Μέλη του Κογκρέσου απαιτούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Δεν υπάρχει λόγος να αναμένουμε από την Τουρκία να γίνει πιο συνεργάσιμη».

Στη συνέχεια, ο Doug Bandow παροτρύνει την Ουάσινγκτον, και συγκεκριμένα τη κυβέρνηση Τραμπ να υιοθετήσει σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν περισσότερο το κλείσιμο του Ιντσιρλίκ και το οριστικό «όχι» στα F-35, παρά τις κυρώσεις «χάδια» που επιβάλλει και ανακαλεί συνεχώς ο απρόβλεπτος Αμερικανός Πρόεδρος. Καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τον διωγμό της Τουρκίας από τη Συμμαχία άμεσα και επιτίθεται σφοδρά στο αυταρχικό τουρκικό καθεστώς και τη βαρβαρότητα που το περικλείει.

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να ανταποκριθεί ουσιαστικά στην τουρκική επιθετικότητα. Εάν η Άγκυρα ενεργοποιήσει τους πυραύλους S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να απαγορεύσουν τα F-35 που αρχικά είχαν κατασκευαστεί για την Άγκυρα. Η επιβολή κυρώσεων φαίνεται υπερβολική, η άρνηση να εμπιστευτείς τον τουρκικό στρατό είναι το σωστό μέτρο.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να αφαιρέσει τα πυρηνικά όπλα από την αεροπορική βάση Incirlik. Αν και είναι θεωρητικά ασφαλείς, ο Ερντογάν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως «ομήρους» για να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, δεδομένης της ρητής του επιθυμίας να καταστήσει την Τουρκία πυρηνική δύναμη, θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η αρπαγή των τακτικών πυρηνικών όπλων της Αμερικής θα προσφέρει μια άμεση λύση. Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμπιστεύονται την Τουρκία με F-35, τότε δεν μπορούν να της εμπιστευονται ούτε και την κατοχή πυρηνικών όπλων, ακόμα κι αν είναι περιορισμένη. Βεβαίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία από οποιοδήποτε στρατιωτικό σχεδιασμό για τη Μέση Ανατολή ή αλλού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα επιτρέπουν την αναστολή και την αποβολή μελών και να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα στην Τουρκία. Η αποβολή από το ΝΑΤΟ είναι αρκετή για να περιοριστεί η πρόσβαση της Άγκυρας σε ευαίσθητες πληροφορίες. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε επίσης την ενδεχόμενη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης με διαφορετική αντίληψη», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Ο πρόεδρος και ο Ερντογάν μπορεί να είναι φίλοι, αλλά η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα δεν είναι», καταλήγει το άρθρο, δίνοντας σίγουρα τροφή για σκέψη στους Αμερικανούς, αλλά και προκαλώντας πολλά νεύρα στο τουρκικό καθεστώς.

loading...