«Καμπανάκι» στην Έδεσσα: Επικαλούνται νόμο του 1923 για να διδάξουν «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Συμφωνία των Πρεσπών» έχει ανοίξει καλά την όρεξη στους σλαβόφωνους που κατοικούν στην Μακεδονία και πλέον θέλουν να διδάξουν την ψεύδο-μακεδονική γλώσσα και στην Έδεσσα.
Όπως έγινε γνωστό από το εδεσσαϊκό κανάλι tastv.gr, η ΑΜΚΕ, «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας-Κρστε Μισίρκοβ» υπέβαλε αίτημα να της παραχωρηθεί αίθουσα σχολείου από τον Δήμο της πόλης, ώστε να προβεί στη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας», την οποία αναγνώρισε η πρώην κυβέρνηση, μέσω της Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλωστε, στην Αριδαία λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα, που συνεχίζει κανονικά τα μαθήματα, παρά τα εμπόδια που έχει συναντήσει.

Όπως αναφέρεται, η ΑΜΚΕ είναι σε αναμονή απάντησης από τον Δήμο Έδεσσας.

Στο βίντεο η εκ των επικεφαλής της Ένωσης, κα Ευγενία Νατσουλίδου, μιλά για έναν νόμο του 1923 που ανακάλυψε και ο οποίος προστατεύει κάποιες γλωσσικές «μειονότητες» στις Νέες Χώρες, άρα και πρέπει να επιτρέπεται να διδάσκεται το ιδίωμά τους.

Ως «Νέες Χώρες» ονομάστηκαν οι νέες περιοχές που προσαρτήθηκαν στο παλιό ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913).

Με αυτήν, η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, την νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και την Κρήτη. Τα εδάφη αυτά ονομάστηκαν «Νέες Χώρες» σε αντιδιαστολή με την Παλαιά Ελλάδα, που αποτελούσε την ελληνική επικράτεια πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

«Ζητάμε από τον Δήμο μια αίθουσα για να διδάξουμε την γλώσσα μας. Μιλούμε διάλεκτο της γλώσσας της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ. Σκόπια)», αναφέρει η κα Νατσουλίδου.

Δεν αποκλείεται λοιπόν στο μέλλον οι ομιλούντες αυτή την σλαβόφωνη διάλεκτο, να ζητήσουν αναγνώριση ως «εθνική μειονότητα» των Σκοπιανών στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακούστε την κα Νατσουλίδου να εξηγεί την επίκληση του νόμου από το 1923, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, υποχρεώνει «το Ελληνικό Κράτος, κατά κάποιον τρόπο, να προστατεύει γλωσσικές και εθνικές μειονότητες», όπως διατείνονται πως είναι η δική τους.

Δείτε προσεκτικά:

loading...