Brexit: “Όμηροι” του… mini Τραμπ! “Χορεύει” απρόθυμα στον ρυθμό του Τζόνσον η ΕΕ!

Τα όσα συμβαίνουν γύρω από το Brexit είναι πρωτοφανή. Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει του κεφαλιού του και θυμίζει… τον Πλανητάρχη και η ΕΕ μοιάζει απλά να του κάνει τα χατίρια! Υπό τον φόβο ενός άτακτου Brexit, οι Ευρωπαίοι είναι στα “κάγκελα” αλλά τα χέρια τους είναι “δεμένα”. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μια -κωμικοτραγικής όπως εκτυλίσσεται- διαπραγμάτευσης.

Θα γίνει Brexit. Δεν θα γίνει. Θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου. Μπορεί και πιο μετά. Θα γίνει με συμφωνία. Θα γίνει χωρίς.

Αυτό πάνω – κάτω συμβαίνει τις τελευταίες μέρες και ώρες, με το μοναδικό ερώτημα, πλέον, να είναι ένα: Θα γίνει τελικά; Κι αν ναι, πότε;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή του Brexit, δήλωσαν διπλωμάτες της Ένωσης έπειτα από μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Να μείνουμε λίγο σε αυτό το “απρόθυμα”. Ο Τζόνσον προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση, διότι το χθεσινό “μπλόκο” του Κοινοβουλίου, τον ανάγκαζε να ζητήσει νέα παράταση. Κι εφόσον αναγκάστηκε από τον Νόμο, το έκανε. Αλλά… πώς; Έστειλε την επιστολή ανυπόγραφη!

Όπως διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή – το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει – ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».
Κουρασμένοι αλλά… παίζουν το παιχνίδι του Τζόνσον οι Ευρωπαίοι για το Brexit!

Το βρετανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε χθες Σάββατο να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε ο Τζόνσον με την ΕΕ, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit. Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.

Σε μια συνάντηση που είχαν πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.

Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.

Μετά τη χθεσινή άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη συμφωνία του Τζόνσον, ο πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας αναβολή του Brexit, όπως προβλέπει ένας νόμος έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, προσέθεσε ωστόσο άλλο ένα σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμεί την αναβολή την οποία χαρακτηρίζει «πολύ φθοροποιό».

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

loading...