Παυλόπουλος σε Τουρκία: Να ζητήσει συγγνώμη για την προκλητικότητα


Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Ξάνθη. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και στη Θράκη.
Μόλις πριν από μερικές μέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, είχε μιλήσει (για πολλοστή φορά) για «ομοεθνείς» του στην Ελλάδα. Αναφερόταν, φυσικά, στους μουσουλμάνους της Θράκης. Σε αυτή τη νέα πρόκλησή του αλλά και σε εκείνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, του απάντησε από την Ξάνθη ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην ακριτική πόλη για να παραστεί στους εορτασμούς για την 100η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης (4 Οκτωβρίου 1919) από τους Τούρκους και Βούλγαρους κατακτητές.

Ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε στην Τουρκία, χωρίς να την αναφέρει, πως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την προκλητική της στάση και την παραβίαση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που, όπως είπε, «συνεχίζουν να παραβιάζουν τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, προβάλλοντας προκλητικά αβάσιμες και παράνομες αιτιάσεις».

Εμμέσως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «απάντησε» στα όσα είπε ο Ερντογάν περί «ομοεθνών» του στην Ελλάδα. Διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την ελληνικότητα της Θράκης και μίλησε για εκείνους που παραχαράσσουν την ιστορία και την πραγματικότητα.

Τόνισε πως η επέτειος από την απελευθέρωση της Ξάνθης «εκπέμπει πάντοτε πολύτιμα και πολυσήμαντα διδάγματα, ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένα, ιδίως δε τα εξής: Πρώτον, το δίδαγμα της αυθεντικής ελληνικότητας της Θράκης, της οποίας η αφετηρία χάνεται στα βάθη των αιώνων και την οποίαν ουδόλως αλλοίωσαν οι κατά τ’ ανωτέρω βάρβαρες κατοχές. Δεύτερον, το δίδαγμα ότι εμείς, οι Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας -όπως το πράττουμε άλλωστε για όλα τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια- είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι στο να υπερασπισθούμε, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στο διηνεκές και έναντι πάντων, την ελληνικότητα της Θράκης, με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων της, κατ’ εξοχήν δε με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας». Και σημείωσε ότι η αναφορά του για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας «απευθύνεται πρωτίστως σ’ εκείνους, οι οποίοι παραχαράσσουν, αδιστάκτως, την ιστορία και την πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε θερμότατης υποδοχής από πολίτες της Ξάνθης, ενώ σταμάτησε πολλές φορές στη διάρκεια της πορείας του, προκειμένου να ευχηθεί χρόνια πολλά, να ευχαριστήσει τους πολίτες για τη θερμή υποδοχή και να φωτογραφηθεί με παιδιά που κρατούσαν ελληνικές σημαίες.

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία για την απελεύθερη της Ξάνθης που τελέστε στον ιερό μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και την παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου και όμορων μητροπολιτών, προσκεκλημένοι του επιχώριου μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα.

Αμέσως μετά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δήλωση στο μνημείο πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, παρουσία του κ. Παυλόπουλου και των λοιπών επισήμων πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, την οποία άνοιξε τιμητικά η Προεδρική Φρουρά που παραβρέθηκε στην Ξάνθη για τους επετειακούς εορτασμούς.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ χτες η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση στην Ξάνθη. Παρών ήταν και ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Η παρέλαση έγινε ενώ στην Ξάνθη επικρατούν από χθες το πρωί κακές καιρικές συνθήκες. Μάλιστα σήμερα στην πόλη έπεσε καταρρακτώδης βροχή. Ωστόσο, οι πολίτες βρέθηκαν στον κεντρικό δρόμο της Ξάνθης για να δουν την παρέλαση που έκαναν Εύζωνες και στρατιώτες του Δ’ Σώματος Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :