Ψήφος αποδήμων: «Όχι» από Τσίπρα

Δεδομένη η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα – Συμφωνία τεσσάρων σημείων με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά – Ακολουθεί το ραντεβού με Κουτσούμπα στις 16:00, όπου θα φανεί εάν θα καμφθούν οι ενστάσεις του ΚΚΕ – Στις 16:45 με Βελόπουλο, στις 17:30 με Βαρουφάκη
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον πρωθυπουργό να αναζητά συναινέσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη κρισιμότητα αποκτά η συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς έχουν προηγηθεί ένα ξεκάθαρο «ναι» στην κυβερνητική πρόταση από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και ένα «όχι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Αν και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των όσων συζητήθηκαν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά, την ίδια ώρα που η υπόθεση της Novartis έχει «δυναμιτίσει» το πολιτικό σκηνικό.

Σε συνέντευξή του, πάντως, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο θέμα, «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως, αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό «ναι» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις.

Στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 16:45 με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο. Τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης θα δει, στις 17:30, τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους «αστερίσκους» του ΚΚΕ, που μαζί αριθμούν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει, καθώς μόνο οι 22 ψήφοι του ΚΙΝΑΛ δεν είναι αρκετές, για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

loading...