ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ 




Γράφει ο Νικόλαος Λ. Μωραίτης. Ph.D

Αν οι γνώσεις σας πάνω σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα οριοθετούνται μέσα από εμπειρικά στοιχεία, με αυτό το κείμενο
θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι, εκτός από μια διαρκώς περιοριζόμενη ομάδα της ανώτερης οικονομικής τάξης που ανήκει στον Πρώτο και τον Τρίτο Κόσμο, το παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σύστημα του 21ου αιώνα δυσκολεύει εξαιρετικά την κοινωνική επιβίωση των λαών και των δύο ημισφαιρίων.

Όμως, το γεγονός αυτό δεν είναι και το χειρότερο από τα επιμέρους τραγικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καταδεικνύουν την οριστική λήξη του συστήματος.

Δρασκελίζοντας τη γη με όρους βιομηχανικού θηρίου, το σημερινό παγκόσμιο σύστημα προκαλεί την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη θανατηφόρα ρύπανση ολόκληρου τουπλανήτη.

 Οι τραυματισμοί αυτοί επιβαρύνουν όλους: από τους πλούσιους Σαουδάραβες και τα μέλη των ελίτ των ΗΠΑ και της Κίνας, ως και τις πιο φτωχές κοινότητες του Αφγανιστάν και της Υποσαχάριας Αφρικής.

Πληκτρολογώντας τη λέξη «ρύπανση» στο Google, σε συνδυασμό με το όνομα οποιασδήποτε χώρας, πολιτείας, επαρχίας, μεγάλης πόλης, ωκεανού, ποταμού ή λίμνης θα βρείτε πολλά στοιχεία που περιγράφουν για την, κατά περίπτωση, δηλητηρίαση τροφών και ύδατος, την καταστροφή του παγκόσμιου περιβάλλοντος, τις παθολογικές ασθένειες που προκαλούν η δηλητηρίαση και η καταστροφή του, όπως επίσης και για την πλήρη αποτυχία παντού και οποιουδήποτε να συμβάλλει, ουσιαστικά, στην αντιμετώπιση αυτών τωνπροβλημάτων.

Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα:

Η Μεσόγειος Θάλασσα: Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας είπε ότι παρόλες τις επί τριάντα χρόνια προσπάθειες προστασίας της Μεσογείου, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. . . .

Πολλά από τα ψάρια που τρώμε προέρχονται από τη Μεσόγειο, οπότε αν την ρυπαίνουμε, μολύνουμε τους εαυτούς μας. . . .

Το επίπεδο του υδράργυρου στα ψάρια είναι 20 φορές υψηλότερο από το μέγιστο επίπεδο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ, ενώ η πρόσληψη πολυκυκλικών υδρογονανθράκων από τα πετρέλαια και τον άνθρακα – είναι 100 φορές υψηλότερη των επιτρεπτών επιπέδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ