Βαρβιτσιώτης για βέτο σε Σκόπια και Τίρανα: Είναι μια εξέλιξη που δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή

“Είναι αλήθεια ότι στην τελευταία σύνοδο όλοι βρεθήκαμε εναντίον όλων για όλα τα θέματα. Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και το συμφέρον έτσι όπως το αντιλαμβάνεται η κάθε ηγεσία του κράτους – μέλους υπερίσχυσε πάνω στο κοινό καλό ή τις συνολικές δεσμεύσεις” είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα δήλωσε “με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο, σε όλα τα άλλα θέματα φάνηκε ότι υπερισχύουν οι σχεδιασμοί του κάθε κράτους μέλους από το κοινό καλό της Ένωσης”.

“Είναι σίγουρο ότι δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για μας. Είναι μια εξέλιξη που δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως αντίστοιχα θα σας έλεγα πως δεν θα ευνοούσε τη σταθερότητα στην περιοχή και μια απόφαση που θα έλεγε ναι στα Σκόπια και όχι στα Τίρανα, γιατί ουσιαστικά θα ριζοσπαστικοποιούσε το αλβανικό στοιχείο, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή τόσο στα Σκόπια όσο και στο Κόσοβο. Άρα δεν ήταν μια απόφαση που έφερε τη σταθερότητα που θέλουμε στην περιοχή” πρόσθεσε.

“Εμείς πιέζουμε για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγορούμαστε γιατί πιέζουμε για την εφαρμογή όμως από τις 12 Αυγούστου που ετέθη οριστικά σε ισχύ αυτή η συμφωνία έχουμε δει από την πλευρά των Σκοπιανών μία αβελτηρία, ούτε αλλαγές στα ονόματα των δρόμων ούτε αφαίρεση από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης συμβόλων της Βεργίνας, ούτε αλλαγή στην ταμπέλα του μουσείου, ούτε αλλαγή στα διαβατήρια, μία σειρά από θέματα που καθημερινά επισημαίνουμε” τόνισε.

loading...