Εμμηνόπαυση: Μπορούν τα βότανα να μειώσουν τις εξάψεις;

Πρόσφατη επισκόπηση και μετα-ανάλυση διερευνά κατά πόσο τα βότανα της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στις εξάψεις της κλιμακτηρίου
Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις στη διάρκεια της κλιμακτηρίου, της πορείας προς την εμμηνόπαυση, είναι πολύ συχνές.

Πρόσφατη επισκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην PLOS One διερευνά κατά πόσο τα βότανα της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Οι εξάψεις επηρεάζουν ακόμη και το 90% των γυναικών στην εμμηνόπαυση, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεση.

Τελικά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν αλλά για κάποιες γυναίκες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μια δεκαετία.

Μεταξύ των ερμηνειών που δίνουν οι ειδικοί για τις εξάψεις είναι οι ορμονικές αλλαγές όπως η μείωση των οιστρογόνων, αλλά και οι μεταβολές στα επίπεδα της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ακόμη και η λήψη αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στις γυναίκες.

Ωστόσο δεδομένου ότι οι συμβατικές θεραπείες δεν είναι πάντα ιδανικές για όλους, δεν σταματά η αναζήτηση για εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των γυναικών αναζητά εναλλακτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 19 τυχαιοποιημένες μελέτες που διερευνούσαν τη δράση και την ασφάλεια των κινεζικών βοτάνων στις εξάψεις. Συνολικά οι έρευνες συμπεριελάμβαναν 2.469 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κινεζική βοτανοθεραπεία ήταν ασφαλής στη χρήση και μπορούσε να προσφέρει έναν βαθμό ανακούφισης στην ταλαιπωρία των εξάψεων, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές αποδίδουν την δράση των βοτάνων (bai shao, dang gui, zhi mu, chai hu, huang qin, yin yang huo) στην περιεκτικότητά τους σε φυτοοιστρογόνα και την συνακόλουθη δράση τους ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Ωστόσο, ακριβώς λόγω της δράσης τους που μιμείται τα οιστρογόνα, οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών με ορμονο-εξαρτώμενες καταστάσεις όπως ο καρκίνος του μαστού.

Παρότι τα αρχικά ευρήματα ήταν  ενθαρρυντικά, εντούτοις οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται πολλά ακόμη στοιχεία. Και αυτό επειδή οι έρευνες που μελετήθηκαν είχαν πολλές διαφορές μεταξύ τους ως προς το μείγμα βοτάνων που μελέτησαν, το σχεδιασμό τους, αλλά και την επάρκεια της τυφλοποίησης της έρευνας που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον στη βοτανοθεραπεία απαιτούνται ακόμη πολλές καλά σχεδιασμένες, μεγάλης κλίμακας μελέτες προτού καταλήξουν στα πραγματικά οφέλη των βοτάνων.

loading...