Γ.Κουμουτσάκος: «Η ανάφλεξη της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας θα προκαλέσει νέο κύμα προσφυγικών ροών»

Για τα δυσοίωνα σενάρια αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές ενημέρωσε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος την Βουλή εξηγώντας ότι η ανάφλεξη της έντασης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας θα προκαλέσει νέο κύμα προσφυγικών ροών.

«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιάννη Μουζάλα (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο κ. Κουμουτσάκος παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα πλέον ξεπερνάει τις δυνατότητες της Ελλάδας επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα με επιτακτικό τρόπο στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αιτήματος για έκτακτη βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα αν το κρίνουμε να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

Απαντώντας στη μομφή του κ. Μουζάλα ότι η ολιγωρία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών με αποτέλεσμα ο πληθυσμός στο Κέντρο της Μόριας από 5.300 άνθρώπους να εκτιναχθεί σε 13.000 ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνέπεσε με την έξαρση των ροών και ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να προχωρήσει σε εκείνη τη συγκυρία σε αποσυμφόρηση προκειμένου να μη στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών. «Ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εσωτερικά και εξωτερικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο πιθανής έξαρσης μεταναστευτικού -προσφυγικού και πρέπει να είμαστε σοβαροί» είπε ο υπουργός

Επιπροσθέτως, περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά η οποία κάνει επιβεβλημένη τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα ο κ. Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ότι στο ΚΥΤ της Λέσβου υπήρχε σχεδόν 100% περισσότερος πληθυσμός από τη δυνατότητα του κέντρου (5500 άνθρωποι με δυνατότητα για 3100), ενώ στη Σάμο ήταν 500% πάνω από τη δυνατότητα του κέντρου . «Και πάνω σε αυτή την κατάσταση ήρθαν νέες ροές» ανέφερε ενώ για το επικείμενο νομοσχέδιο για τις εξετάσεις αιτήσεων ασύλου δήλωσε πως «Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική διαδικασία ασύλου η δυνατότητα κράτησης. Η πρόκληση αυτή θα πάρει πιο έντονες μορφές».

loading...