Συρία: «Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν φυλακές για να αποδράσουν οι τζιχαντιστές», λένε οι Κούρδοι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία με τους Τούρκους στρατιώτες να έχουν ήδη καταλάβει έντεκα χωριά, όπως ισχυρίζονται, ενώ τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι έβαλαν στο «μάτι» τις φυλακές όπου κρατούνται επικίνδυνοι τζιχαντιστές σε μία προσπάθεια να τους βοηθήσουν να αποδράσουν.

Κούρδοι διοικητές στο Καμισλί, ένα από τα πρώτα οχυρά που επλήγησαν από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Ερντογάν ότι βομβάρδισαν μια φυλακή γεμάτη με τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο να τους βοηθήσουν στην απελευθέρωσή τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Κι ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έλαβε χθες καμία απόφαση για την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 60 χιλιάδες οι εκτοπισμένοι.

Από την πλευρά της Τουρκίας, οι νεκροί «τρομοκράτες» ανέρχονται σε 277 από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί συνολικά 29 αντάρτες – 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων, 6 αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία – καθώς και 10 άμαχοι . Οι νεκροί αυτοί είναι από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού.

Ο πόλεμος της Άγκυρας διεξάγεται σε δύο επίπεδα: εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι και ο πόλεμος της προπαγάνδας. Σε δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, 100 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία.

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει μόνο σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος καθώς στόχος της είναι η Ράκκα.

Με το πρόσχημα ότι θα δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία όπου εκεί θα μπορούν να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει κτήση της το κομμάτι αυτό ελέγχοντας τους πετρελαιαγωγούς από τη Μοσούλη.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι πολίτες προσεύχονται καθημερινά ενώ από τις τηλεοράσεις ακούγονται πανηγυρικά εμβατήρια καλλιεργώντας το κλίμα της νίκης.

Στις ΗΠΑ, οι νέες δηλώσεις του Τραμπ ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την οργή των Ρεπουμπλικανών.
Οι Ευαγγελιστές, που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ, θεωρούν ότι είναι ντροπή αυτό που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος: να προδώσει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ και να δώσει τις «ευλογίες» του στη Τουρκία για να εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία, όπως αναφέρουν οι «New York Times».

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη, το καυτό θέμα των παραδόσεων των F-35 θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, στις 13 Νοεμβρίου. Παρά τις απειλές από μέρους του Αμερικανού προέδρου να «εκμηδενίσει» την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα μεταβεί στο Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, γερουσιαστές των ΗΠΑ πρότειναν ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματικών, βάζοντας στο «στόχαστρο» περιουσιακά τους στοιχεία. Ο Τραμπ στήριξε την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα ήθελε «κάτι περισσότερο από κυρώσεις».

Πηγή: protothema.gr

loading...