Τσίπρας: Η λογική κατευνασμού της κυβέρνησης μπορεί να αποχαλινώσει τον Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ

Δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί λειτουργεί με “λογική κατευνασμού” και δεν ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, γεγονός που μπορεί να αποχαλινώσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις μετά και την τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία, όπως είπε, προμηνύει επικίνδυνη ένταση στην περιοχή. Και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από την απόφαση για κυρώσεις για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. “Οσο τις είδατε εσείς άλλο τόσο τις είδε η Τουρκία”, είπε, και πρόσθεσε: “Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση διστάζει να διεκδικήσει μέσα από διπλωματικές οδούς κυρώσεις στην Τουρκία που θα αποτελούσαν εμπόδιο στην αχαλίνωτη συμπεριφορά της στο Αιγαίο”.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας “άκουσα τον κ. Δένδια, που τον εκτιμώ, να λέει τη μέρα που τρυπάνε στο οικόπεδο 7, ότι δεν τρέχει και τίποτα, τρυπάνε λάσπη. Αυτή δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη και σοβαρή στάση από την ελληνική πλευρά”. Η μέση οδός , όπως είπε, είναι αυτή της διεκδίκησης με διπλωματικούς όρους και της εφαρμογής των κυρώσεων.

Για το προσφυγικό: Καλώς ήρθαν στην πραγματικότητα ότι το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: “Καλώς ήρθαν στην πραγματικότητα, κατάλαβαν επιτέλους ότι το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό” για να προσθέσει πως το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και αντιπαράθεση. Όπως είπε, μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγμή που έφυγε από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια υπερδιπλασιάστηκε.

“Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο και για να αντιμετωπιστεί θέλει πολιτική ουσίας. Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα με κορώνες” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε πως “κρίνεσαι ως κυβέρνηση από αυτά που πετυχαίνεις, όταν είσαι αντιπολίτευση είναι εύκολο να κάνεις κριτική. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα κι εγώ και τώρα το αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης”.

Ανοίγει φάμπρικα με την προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, “ανοίγει μία φάμπρικα -και για τις επόμενες κυβερνήσεις- όποιος αναδεικνύει ζητήματα θα μπορεί να κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, και ανοίγει αυτή η φάμπρικα ενόσω η διερεύνηση της υπόθεσης, του σκανδάλου, είναι σε εξέλιξη”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια συνέντευξη, κατηγορώντας την ΝΔ για “πρωτοφανή ρεβανσισμό”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως “καραγκιοζιλίκι” την εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων επί επτά ώρες, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, “χωρίς να υπάρχει ούτε ένας υπουργός και να μπαίνει ο Πρωθυπουργός σαν τον κλέφτη να ψηφίσει και να φύγει”, όπως είπε.

Σημείωσε, δε, ότι ο ίδιος δεν μπήκε στο “κάδρο” γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης “δεν θέλει να στεναχωρήσει τον κ. Σαμαρά και γι’ αυτό αφήνει ανοικτή μια υπόθεση που κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί θα αναδείξει το πραγματικό σκάνδαλο. Γιατί ο κόσμος στα καφενεία, δεν λέει τη λέξη ‘σκευωρία’ λέει τη λέξη ‘δικαιοσύνη’. Ούτε τους βουλευτές του δεν έπεισε, έξι βουλευτές δεν ψήφισαν” και γιατί “θέλει να αποφύγει τον πολιτικό και τον διεθνή διασυρμό”.

Με θετική διάθεση στον διάλογο για την ψήφο των αποδήμων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι προσέρχεται στον διάλογο με θετική διάθεση αλλά δεν θα επιτρέψει “μικροπολιτική με την ψήφο των αποδήμων” και ότι “θα μας βρουν απέναντι αν παιχτούν θεσμικά παιχνίδια”.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων ώστε να υπάρξει ένα πόρισμα και να γίνει πράξη το αίτημα για ψήφο των αποδήμων.

Για την οικονομία: Θα ψηφίσουμε ό,τι θετικό

Ερωτηθείς για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε το ερώτημα “πώς γίνεται να υπάρχει 4ο μνημόνιο και να έχεις δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ελάφρυνσης” και σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός μιλάει για αποκλιμάκωση των φόρων σε βάθος 4ετίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως “αγκάθια” τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πορεία της οικονομίας “για εμάς είναι δικαίωση” και πρόσθεσε πως “ό,τι θετικό φυσικά και θα το ψηφίσουμε”.

Ισχυρό brand ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κόμμα έχει τρεις κύκλους, ο ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών και της αντιπολίτευσης, ο κύκλος της κυβερνώσας Αριστεράς και σήμερα θα ανοίξουμε ένα νέο κύκλο της αντιστοίχισης με τις νέες δυνάμεις που μας ψήφισαν.

Όπως υπογράμμισε, “στο συνέδριο θα τα συζητήσουμε όλα”. Χαρακτήρισε, πάντως, ως ισχυρό brand τον “ΣΥΡΙΖΑ”, καθώς με αυτόν “έχουμε ζήσει μεγάλες χαρές”.

loading...