Ρ.Τ.Ερντογάν: «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ ποτέ με τους Κούρδους – Καμία εκεχειρία»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε πως δεν πρόκειται να «διαπραγματευτεί ποτέ με τους τρομοκράτες» στέλνοντας έτσι μήνυμα σε όλα τα μέτωπα για την τουρκική εισβολή στη Συρία ότι δεν θα σταματήσει μέχρι να έχει εξουδετερωθεί η κουρδική πολιτοφυλακή.

Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχόλιο που έκανε για την είσοδο του συριακού Στρατού στα κουρδικά εδάφη, λέγοντας πως δεν τον ενοχλεί δείχνοντας έτσι ότι ίσως του αρκεί η επιστροφή του status quo στην προεμφυλιακή εποχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα είπε πως στη συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, του ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στην περιοχή.

Ουσιαστικά έθεσε εκτός πλάνου την προτροπή των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συζητήσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να σταματήσει η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» των τουρκικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία.

Στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είπε επίσης πως ο στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η είσοδος του συριακού στρατού στην πόλη Μάνμπιζ «δεν είναι αρνητική», αλλά οι μαχητές δεν πρέπει να παραμείνουν εκεί

«Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος [των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ] στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική [εξέλιξη]. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», ανέφερε,

Τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται. Πρόσθεσε δε, πως είναι έτοιμες οι εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, δηλώνοντας «πως οι προσφορές καταφθάνουν».

Ο Ερντογάν αποκάλυψε και μια συνομιλία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είπα στον Πούτιν, ας εσείς απομακρύνετε τους τρομοκράτες, τότε εσείς να κάνετε όλη την επιχείρηση».

Εκτός από τη Μανμπίτζ, ο Ερντογάν δέχεται να μην… πάει και στο Κομπάνι, όπως είχε δεσμευτεί στον Τραμπ. «Ο Τραμπ μου είπε «μην το χτυπήσετε« (σ.σ. στο Κομπάνι). Του είπαμε «απλά το έχουμε περικυκλώσει«. Δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά για το κέντρο του Κομπάνι».

Το βράδυ της Τρίτης,ο Ερντογάν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον κάλεσε στη Μόσχα. Και αποδέχτηκε την πρόσκληση. Σημειώνεται πως στις 13 Νοεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στην Ουάσιγνκτον για να δει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι  Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

Όλα αυτά, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να δυσκολεύουν για την Άγκυρα, καθώς η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη χθεσινή μέρα.

loading...