Οι Κούρδισσες αμαζόνες που πολεμάνε τζιχαντιστές και Τούρκους – Δείτε τις σε δράση!

Η σκληρή εκπαίδευση που περνάνε και η πολιτική θεωρία. Δείτε τις να πολεμούν.

Γυναικείες Μονάδες Προστασίας. Στα κουρδικά Yekîneyên Parastina Jin‎. Πρόκειται για τις εξ’ ολοκλήρου γυναικείες μονάδες των Κούρδων της Συρίας που αφού σημείωσαν τεράστια επιτυχία κατά των τζιχαντιστών σε σημείο που πολλοί εξ΄αυτών να έχουν εφιάλτες με αυτές, τώρα γίνονται και πάλι γνωστές από τον σκληρό αγώνα που δίνουν ενάντια στις τουρκικές ορδές των παραστρατιωτικών αλλά και του επίσημου τουρκικού στρατού.

Η YPJ είναι μία από τις κύριες ένοπλες δυνάμεις της Rojava, της κουρδικής ημιαυτόνομης περιοχής στην βορειοανατολική Συρία.

Στις τάξεις τους υπάρχουν και γυναίκες από άλλες εθνότητες που έχουν ασπαστεί τον μαρξισμό και θεωρούν ότι οι γυναίκες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ίδιες ευθύνες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Μονάδες τους ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία το 2013. Στα τέλη του 2014 η δύναμή τους ξεπερνούσε τις 7.000 ένοπλες γυναίκες με κάποια ΜΜΕ να κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 εκείνη την περίοδο.

Ειδικά στις μάχες στο Κομπάνι οι μαχήτριες των Κούρδων εξολόθρευσαν μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες των τζιχαντιστών κάνοντας ακόμα τους δυτικούς να μείνουν έκθαμβοι από το μαχητικό σθένος τους

Από τις αρχές του 1990 ακόμα που ο Οτσαλάν ήταν ισχυρός και ελεύθερος οι οδηγίες του έκαναν λόγο για βασική ευθύνη του κουρδικού κινήματος να απελευθερώσει τις γυναίκες. Η αρχή έγινε λοιπόν το 1995 με την ίδρυση της πρώτη αποκλειστικά γυναικείας μονάδας του PKK. To YPJ ακολουθεί την ίδια ιδεολογία και κατευθυντήριες οδηγίες.

Μπαίνοντας μια γυναίκα στην YPJ πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα μήνα σε εντατικά σχολεία εκπαίδευσης σε πολεμικές τακτικές και πολιτική θεωρία.

loading...