Ώρα… τσάρου στην Συρία! “Παίζει μπάλα” ο Πούτιν και όλα κρέμονται σε μια κλωστή

Στρατηγικές θέσεις στη Συρία κατέλαβαν οι δυνάμεις του Άσαντ. Χάρτη με τις “νίκες” και τις “ήττες” κοινοποίησε η Μόσχα. Να συζητηθεί η τουρκική εισβολή στο ΝΑΤΟ, ζητά η Μέρκελ. Ευθύνες για την κατάσταση φέρουν η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ, λέει η Γαλλία. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε μια Συρία που βρίσκεται… στην κόψη.
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την περιοχή των συγκρούσεων, αλλά η Ρωσία φαίνεται πως αναλαμβάνει «δεσπόζοντα ρόλο» στην εμπόλεμη ζώνη.

Και δεν είναι μόνον η «προειδοποίηση» του απεσταλμένου του Κρεμλίνου στη Συρία πως δεν θα επιτρέψει μια «πραγματική σύγκρουση» ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Η Μόσχα αναλαμβάνει να ενημερώνει -τουλάχιστον από την δική της οπτική γωνία- και την παγκόσμια κοινή γνώμη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Συρία.

Για του λόγου το αληθές, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του χάρτη, που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Όπως προκύπτει από αυτόν τον χάρτη, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν γέφυρες στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.
Μέρκελ: Να συζητηθεί στο ΝΑΤΟ η τουρκική επέμβαση στη Συρία

Στο μεταξύ, να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Η Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Νορβηγίδα Πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της η κυρία Σόλμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο και καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Συρία. «Ανησυχούμε πολύ για την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η Νορβηγίδα Πρωθυπουργός και, αναφερόμενη στην αναστολή πωλήσεων εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν ενωμένες έναντι της ‘Αγκυρας. Τόνισε ωστόσο ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό διευκολύνει τον διάλογο μαζί της. «Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γαλλία: Ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία φέρουν η Τουρκία, αλλά και οι ΗΠΑ

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν «πολύ βαριά ευθύνη» για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και ευρύτερα «στην περιοχή», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «καταστροφικές αποφάσεις», τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» ότι οι ενέργειες Άγκυρας και Ουάσινγκτον θα οδηγήσουν στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αποφάσεις αυτές «έχουν και θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών που δέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εκφράζοντας την «αγανάκτησή» του για την τουρκική επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Η ευθύνη εκείνων που πήραν αυτές τις αποφάσεις θα είναι πολύ βαριά στην περιοχή, πολύ βαριά για την Τουρκία, και για τις ΗΠΑ που θα πρέπει να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με χώρες στην περιοχή και πιο πέρα», επέμεινε ο Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις αυτές «θέτουν υπό αμφισβήτηση πέντε χρόνια προσπαθειών του συνασπισμού (σ.σ. του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων) στον οποίο οι Αμερικανοί ήταν ο κύριος εταίρος» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Βλέπουμε ότι το χάος που άρχισε να δημιουργείται θα προωθήσει την ανασύσταση» του ΙΚ, συνέχισε.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι ολέθριες για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων η κύρια συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας το «χρέος που τους οφείλουμε» στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό. Καταστροφικές για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, που απομακρύνεται με κάθε προέλαση της Τουρκίας», κατήγγειλε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν είναι απλές και καμία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα τους διευκολύνει», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ζητώντας ωστόσο τη «διατήρηση διαλόγου».
Δεν υπάρχει «απόδραση μεγάλου αριθμού» κρατουμένων τζιχαντιστών, τονίζει Αμερικανός αξιωματούχος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «διαπίστωσαν στο παρόν στάδιο απόδραση μεγάλου αριθμού» φυλακισμένων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική επίθεση, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι το μόνο «αξιοσημείωτο συμβάν» αφορούσε περίπου εκατό εκτοπισμένους, συχνά γυναίκες ή παιδιά τζιχαντιστών, που εξαφανίστηκαν στον απόηχο της τουρκικής προέλασης.

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ ‘Εσπερ δήλωσε ότι η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, συμμάχου των Δυτικών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, προκάλεσε την «απελευθέρωση πολλών επικίνδυνων κρατουμένων» μεταξύ των τζιχαντιστών.

Στο Πεντάγωνο, εκτιμάται ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά παρά μερικές δεκάδες φυλακισμένους που απέκτησαν την ελευθερία τους για διάφορους λόγους, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να φυλάσσουν τις φυλακές.

Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, ανάμεσά τους 2.500 έως 3.000 ξένοι, κρατούνται στις φυλακές που ελέγχονται από τους Κούρδους, σύμφωνα με στοιχεία από κουρδικές πηγές. Και οι καταυλισμοί με εκτοπισμένους στη βορειοανατολική Συρία φιλοξενούν επίσης σχεδόν 12.000 ξένους, 8.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί ΗΠΑ, κάλεσε εκ νέου τους Ευρωπαίους να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι προτιμά αυτή τη λύση από μια μεταφορά στο Ιράκ όπου μπορεί να δικαστούν από την τοπική δικαιοσύνη ή ακόμη και από ένα μελλοντικό διεθνές δικαστήριο.

Τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι «σύμφωνη επί της αρχής» με τη γαλλική πρόταση για μια έκτακτη υπουργική συνάντηση του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το ΙΚ. «Ωστόσο δεν έχει νόημα να συναντηθούμε απλά για να κάνουμε μια συνεδρίαση, θέλουμε καταρχήν να δούμε τί μπορεί να προκύψει από αυτήν», «ποια επιπλέον πίεση μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων», τόνισε.

/www.newsit.gr

loading...