Οι ΗΠΑ γυρνούν την πλάτη στον Χριστιανισμό – Δραματική μείωση των χριστιανών μέσα σε 10 χρόνια

Οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος το οποίο βασίστηκε πάνω σε χριστιανικές αρχές.Όμως οι χριστιανοί μειώνονται ραγδαία και κανείς δεν ξέρει το αντίκτυπο που θα έχει αυτό στο μέλλον.

Οι Αμερικανοί γίνονται λιγότερο Χριστιανοί όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται λιγότερο χριστιανική χώρα και η μείωση της θρησκευτικής συνείδησης είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη μεταξύ των νεώτερων Αμερικανών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Το ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως Χριστιανούς (65%) έχει μια πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου Pew.

Την ίδια περίοδο, το ποσοστό εκείνων που χαρακτηρίζονται ως άθεοι, αγνωστικιστές ή «τίποτα συγκεκριμένα» έχει αυξηθεί κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού.

Αν και οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά κινήματα συνεχίζουν να ασκούν ισχυρή πολιτική επιρροή στη διοίκηση Trump και σε κρατικό επίπεδο, το ποσοστό των Αμερικανών ενηλίκων που παρακολουθούν θρησκευτικές λειτουργίες έχει μειωθεί.

Το ποσοστό των ενήλικων Αμερικανών που είναι ευαγγελιστές προτεστάντες – η θρησκευτική ομάδα που αγωνίζεται πιο σκληρά για να υιοθετηθεί η πολιτική της ατζέντα – είναι τώρα 16%, από 19% πριν από μια δεκαετία.

Ο αριθμός που πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μια φορά ή δύο φορές το μήνα έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία. Περισσότεροι Αμερικανοί λένε τώρα ότι παρακολουθούν θρησκευτικές λειτουργίες μερικές φορές το χρόνο ή λιγότερο (54%) .

Η πτώση της θρησκευτικής ταυτοποίησης και δραστηριότητας έχει επηρεάσει τόσο τις προτεσταντικές όσο και τις ρωμαιοκαθολικές κοινότητες. Σύμφωνα με την Pew, το 43% των ενηλίκων ταυτίζεται με το προτεσταντισμό, από 51% το 2009. Και το 20% είναι καθολικό, από 23% το 2009.

49% των νέων περιγράφουν τον εαυτό τους ως Χριστιανούς. Τέσσερις στους 10 είναι θρησκευτικά «τίποτα» και το 9% ταυτίζεται με τις μη χριστιανικές θρησκείες.

Πολλοί νέοι λένε ότι δεν παρευρίσκονται ποτέ σε θρησκευτικές λειτουργίες(22%), ενώ λίγοι είναι εκείνοι που λένε ότι πηγαίνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Η έκθεση Pew, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι η παρακμή των χριστιανικών κοινοτήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Κατά τα λοιπά, το 2% των Αμερικανών είναι Εβραίοι, το 1% είναι μουσουλμάνοι, το 1% είναι Βουδιστές, το 1% είναι Ινδουιστές και το 3% ταυτίζονται με άλλες θρησκείες.

Τα στοιχεία της Pew βασίζονται σε τηλεφωνικές έρευνες που διενεργήθηκαν το 2018 και το 2019.

loading...