Τραμπ: Παγώνει την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. $ με την Άγκυρα – Επιβάλει δασμούς 50% στον χάλυβα

Ο Αμερικανός πρόεδρος,  ανάρτησε στο Twitter, κείμενο όπου και  εξηγεί τις κυρώσεις που ετοιμάζεται να επιβάλλει στην Τουρκία για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης, όπως σημειώνει, στη βόρεια Συρία.

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα αφορούν και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Τούρκων πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι ως απάντηση στην τουρκική εισβολή στη Συρία, θα εκδώσει σύντομα εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτώντας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων νυν και πρώην αξιωματούχων, τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα σε 50%.

Σε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύτηκε να καταστρέψει γρήγορα την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα συνεχίσει «αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία», ο Τραμπ επίσης τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Συρία θα αναπτυχθούν εκ νέου και θα παραμείνουν στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάστασης.

«Με αυτό το διάταγμα οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία,  ως απάντηση στις κινήσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτροπής επιστροφής εκτοπισμένων στην πατρίδα τους και απειλής της ειρήνης. Οι κυρώσεις θα θα αφορούν και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και βίζας στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποβάλλουν σε κυρώσεις την Τουρκία, από την Δευτέρα,.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ακόμη και από τη Δευτέρα», λέει συγκεκριμένα σε δημοσίευμά του το Bloomberg, συμπληρώνοντας πως οι κυρώσεις αυτές αφορούν τη συνεχιζόμενη τουρκική επιχείρηση στην βόρεια Συρία και τις σφαγές κατά του Κουρδικού πληθυσμού.

Οι αρχικές αυτές κυρώσεις θα αφορούν σε πρώτη φάση μεγάλο αριθμό «ατόμων» και το μόνο που απομένει είναι η θετική γνώμη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετοίμασε τη σχετική λίστα με τους Τούρκους υπηκόους μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Η διοίκηση Τραμπ αφήνει επίσης ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων τιμωρητικών μέτρων που αφορούν την τούρκικη αμυντική βιομηχανία, τις αμυντικές εξαγωγές και τέλος κυρώσεις εξαγωγών καυσίμων προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

loading...