ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος: Σε διαπραγμάτευση με ΗΠΑ και Ισραήλ για την αγορά UAV


Σε διαπραγμάτευση για την αγορά UAV βρίσκεται η Ελλάδα με ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε, πως η χώρα μας διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση «μερικών» (χωρίς να αναφέρει αριθμό,  μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστο Δήμα, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών UAV με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ (MDCA) ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι αυτή θα υπογραφεί μέχρι τον Οκτώβριο και θα αφορά τη χρήση του λιμανιού της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και τη δημιουργία υποδομών ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στη Κεντρική Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως θα έχει υπογραφεί ως την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, και πως ίσως αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η συμφωνία αναφέρεται στη χρήση του λιμανιού της Σούδας, μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και δημιουργία υποδομών ώστε να συνεκπαιδεύονται αμερικανικά ελικόπτερα με τις ελληνικές δυνάμεις στη Κεντρική Ελλάδα. «Το κατεξοχήν όφελος είναι η εμβάθυνση της στρατηγικής μας συνεργασίας μέσα από την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :