ΟΤΕ: Αυτοί είναι οι διεκδικητές για την Telekom Romania

Στην τελική ευθεία η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ΟΤΕ – Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Πολύ κοντά στην πώληση της θυγατρικής του στη Ρουμανία, Telekom Romania, βρίσκεται ο ΟΤΕ, σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης. Αγοραστής, φέρεται να είναι η ρουμανική θυγατρική της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνομιλίες συνεχίζονται και με την ολλανδική Digi Communications (η οποία ελέγχει τη ρουμανική RCS& RDS, για τον βραχίονα κινητής τηλεφωνίας και αδειών ραδιοσυχνοτήτων της Telekom Romania.

Όπως σχολιάζουν τα ρουμανικά ΜΜΕ, ισοβαρή λόγο για την πώληση της θυγατρικής του ομίλου Deutsche Telekom / OTE, εκτός της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, έχει και το ρουμανικό κράτος και αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό, η ανακοίνωση της πώλησης να γίνει σύντομα.

Πληροφορίες και φήμες για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ΟΤΕ διακινούνται εδώ και έναν χρόνο περίπου. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από την πρώην Romtelecom και την Cosmote ωστόσο δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει τη θέση της στην αγορά και η πώλησή της φαντάζει ως μια βολική λύση για όλους.

Η γαλλική Orange και η Digi Group είναι οι δυο εταιρείες που ενδιαφέρονται. Η Vodafone Romania προσφάτως ολοκλήρωσε την εξαγορά της UPC και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι τόσο μεγάλοι παίκτες που θα μπορούσαν να αγοράσουν την Telekom Romania.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, ανεπίσημες πληροφορίες, ο όμιλος Deutsche Telekom / OTE έχει συμφωνήσει να πουλήσει στην Orange τις μετοχές που έχει στην Telekom Romania, στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας (την πρώην Romtelecom). Το επόμενο στάδιο αφορά σε ποιον θα δώσει τελικά το ρουμανικό κράτος άδεια να κάνει την εξαγορά.

Όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ της Ρουμανίας, η μεταβίβαση των μετοχών είναι ένα θέμα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Ρουμανία, γι’ αυτό και εμπλέκεται η κυβέρνηση της χώρας, ώστε να γίνει η πώληση είτε στην Orange ή σε άλλη εταιρεία. Η πρώην Romtelecom και νυν Τelekom Romania Communications, αυτή τη στιγμή ανήκει στον ΟΤΕ κατά ποσοστό 54,01% και στο υπουργείο Επικοινωνιών της Ρουμανίας κατά 45,99%.

Γιατί θέλει κομμάτι της Telekom Romania η γαλλική Orange

Η Orange θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο έχει βαρύνοντα ρόλο και στη σταθερή τηλεφωνία. Στον τομέα της καλωδιακής και του Ιντερνετ, από την άλλη, η Digi/RCS-RDS έχει έναν δυνατό ρόλο, ενώ και η Vodafone έχει ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά με την εξαγορά της UPC.

Αν και η απόφαση θα ληφθεί από τη ρουμανική κυβέρνηση, θεωρείται βέβαιο ότι η DT θα συμφωνήσει να πουλήσει στην Orange, καθώς από τα τέλη Αυγούστου υπήρχαν πληροφορίες για μια τέτοια εξέλιξη.

Τα σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη μέρα, μετά την πώληση είναι: α) η διατήρηση των μετοχών που κατέχει αυτή τη στιγμή του ρουμανικό κράτος, β) η εξαγορά των μετοχών από τον όμιλο DT/OTE ή γ) η μερική ή συνολική πώληση των μετοχών που κατέχει.

Πηγή: Newmoney.gr

loading...