Απόφαση ΣΟΚ: Μεταφέρουν από την Ανατολική στη Δυτική Θεσσαλονίκη την καύση απορριμμάτων RDF – SRF; Εκεί θα ρυπαίνει εδώ όχι;

Κοινή Ανακοίνωση Συλλόγων Δυτ. Θεσσαλονίκης κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF – SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού και στο ΤΙΤΑΝ
¨ Απόφαση ΣΟΚ: Μεταφέρουν από την Ανατολική στη Δυτική Θεσσαλονίκη την καύση απορριμμάτων RDF – SRF; Εκεί θα ρυπαίνει εδώ όχι; ¨
Άλλη μια φορά αντιμετωπίζεται προκλητικά η Δυτική Θεσσαλονίκη ως το τασάκι της πόλης, σαν να μην υπάρχει στο χάρτη των αποφάσεων.  Ήδη στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, έρχονται χωρίς αντισταθμιστικά, σχεδόν όλα τα απορρίμματα της πόλης, λόγω προβλήματος του ΣΜΑ Θεσσαλονίκης εδώ και 2 χρόνια!
Το νέο ¨δώρο¨ είναι ότι μας (ξανά) φέρνουν την ¨προοπτική¨  της καύσης απορριμμάτων RDF και SRF Δυτικά, στο ΤΙΤΑΝ, παρόλο που απορρίφθηκε το 2010 από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, έπειτα από την παρέμβαση των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, κ. Βαρνάβα, για την απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων RDF – SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού και στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία.
Δίχως τεκμηρίωση η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 22-8-2019, με αφορμή τη γνωμοδότηση επί της τροποποίησης της μελέτης ΜΠΕ της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Ανατολικού Τομέα που θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, αποφάσισε να αφαιρεθεί από τη ΜΕΑ, η καύση των απορριμμάτων RDF και SRF για παραγωγή ενέργειας, που προοριζόταν για όφελος των δήμων. Η επιτροπή γνωμοδότησε ως πιθανό αποδέκτη της καύσης των υλικών, την ΤΙΤΑΝ ΑΕ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε …κατά τη διαβούλευση)! Επίσης αφαίρεσε από τη ΜΕΑ και τη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Άρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε παραγωγή ενέργειας υπέρ των δήμων (μοντέλο Σουηδίας και Κεντρικής Ευρώπης για ηλ. ρεύμα και ζεστό νερό), πάει περίπατο προς άλλα μέρη!
Η μόνη αιτιολογία όπως αυτή εκφράστηκε δημόσια, στη διαδικασία της εισήγησης της Επιτροπής και στην εφημερίδα ¨Μακεδονία¨,  ήταν από το Δήμαρχο της  Θέρμης,  ότι ¨ ξεκαθάρισε για τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα …  δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια μονάδα, που θα κάνει καύση γιατί πάνω από όλα, βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει τα συστήματα απορρύπανσης και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε χώρο αποθήκευσης της τέφρας…¨.
Άρα επειδή η καύση RDF, SRF και η τέφρα στο δήμο Θέρμης επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τους, αποφασίστηκε από την Επιτροπή της Περιφέρειας, ότι πρέπει να μεταφερθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη! Προφανώς επειδή είμαστε συνηθισμένοι εδώ Δυτικά στη ρύπανση!
Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά απαίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και χιλιάδων κατοίκων, ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει άρση της άδειας καύσης RDF και SRF στην ΑΓΕΤ Ηρακλής – Lafarge στο Βόλο, καθώς έχουν έντονα προβλήματα  ρύπανσης και δυσοσμίας.
Τι ακριβώς έγινε:
Οι Μ.Ε.Α., είναι μεγάλες μονάδες που μετά από διαλογή στην πηγή όλων των ρευμάτων ανακύκλωσης και του κομπόστ, με μηχανική διαλογή, παράγεται απορριμματογενές καύσιμο (RDF , SRF) που θα καίγεται στη ΜΕΑ και βιοαέριο για ενεργειακή αξιοποίηση. Για τη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να κατασκευαστούν μία στην Ανατολική (Άγιος Αντώνιος) και μία στη Δυτική μεριά (χωρίς χωροθέτηση ακόμη ).     
Στις 18-4-2011, υπογράφτηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) για τη ΜΕΑ της Νοτιοανατολικής Ενότητας του Ν. Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε ΚΥΑ.Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) του 2016, όρισε στον ίδιο χώρο να γίνει μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΒΑ).  Άρα θα έπρεπε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην αδειοδότηση του έργου. Εδώ έρχεται το ΣΟΚ. Η Επιτροπή της Περιφέρειας στις 22-8-2019,με αφορμή την τροποποιητική μελέτη ΜΠΕ, δίνει στην τσιμεντοβιομηχανία την ¨προοπτική¨, να μεταφέρει την καύση RDF-SRF στη Δυτική Θεσσαλονίκη για δική της αξιοποίηση!
Χωρίς να έχει γίνει μελέτη διασποράς αερίων ρύπων και να λογίζεται η ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα Δυτικά. Δίχως να έχει άδεια καύσης απορριμματογενούς καυσίμου RDF και SRF o TITAN στην Ευκαρπία. Η άδεια που έχει πάρει από το 2014 (και παρά τις αντιδράσεις μας), αφορά κάποια ρεύματα εναλλακτικών καυσίμων (υπολείμματα μπλε κάδων, πλαστικά, ξύλο, ορυζοφλοιό κλπ.).

ΡΩΤΑΜΕ :
Για ποιο λόγο αφαιρέθηκε οποιαδήποτε καύση από τη ΜΕΑ Αν. Τομέα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, που ήταν ο βασικός στόχος του ΦΟΔΣΑ (η ¨ενεργειακή αξιοποίηση¨); 
Για ποιο λόγο, χωρίς καμία αιτιολόγηση ή μελέτη διασποράς αερίων ρύπων και δίχως να υπάρχει άδεια καύσης RDF και SRF, παρέχεται ¨εν λευκώ¨ η ¨προοπτική¨ της καύσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη στο ΤΙΤΑΝ, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις του 2010 από Περιφέρεια, από Δημάρχους και του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων εντός αστικού ιστού και στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία;
Υπάρχει σκοπός να γίνει το ίδιο και με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα;
Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πέρασε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αλλά απλά από μία επιτροπή Ανάπτυξης, που είχε πλειοψηφικά συμβούλους εκτός Θεσσαλονίκης; Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα να υποβαθμίζεται ένα τέτοιο μείζον θέμα;

ΚΑΛΟΥΜΕ:
Τους νεοεκλεγείς Δημάρχους, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Συλλόγους και Φορείς της Θεσσαλονίκης, να τους ενημερώσουμε και  να ενεργήσουν για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος: 
1.  Να δημοσιεύσουν ανακοινώσεις που να δείχνουν την αντίδρασή τους στην απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής για μεταφορά της καύσης από τη ΜΕΑ Αν. Τομέα, στα Δυτικά και στο ΤΙΤΑΝ.
2. Να κάνουν ένσταση-προσφυγή κατά της γνωμοδότησης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να ακυρωθεί η απόφαση και να γίνει το έργο όπως πρέπει να σχεδιαστεί  και όχι με ¨παραγγελιές¨ από πολιτικούς και λοιπούς φορείς.
3. Να (ξανα)δηλώσουν ενάντια της καύσης απορριμμάτων RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων σε μονάδες που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και μια ανάσα από τα σπίτια μας.
4. Να συμπαρασταθούν στον κοινό αγώνα που πρέπει να έχουμε για να αναπτυχθεί πραγματικά και να προχωρήσει μπροστά η Δυτική Θεσσαλονίκη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο Αγώνας (ξανά) Ξεκινάει – Η Καύση RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων μέσα στον Αστικό Ιστό, στη Δυτ. Θεσσαλονίκη και στο ΤΙΤΑΝ ΔΕN θα ΠΕΡΑΣΕΙ

Υπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι:
1. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, 2. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευκαρπίας,  3. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, 4. Ένωση Πολιτών Μετεώρων, 5. Φίλοι του Δάσους (Πολίχνη),  6.  ΑΣ Ταε κβο ντο Μετεώρων, 7. Πολιτιστικός Σύλλογος Μετέωρων  ¨Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος¨ , 8. Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου, 9. Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, 10. Ένωση Ποντίων Πολίχνης, 11. Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων Π.Ε.Σ. το Δυτικά (Πολίχνη- Ευκαρπία – Σταυρούπολη), 12. Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας, 13. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου,  14.  Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου “Η Αρίστη”, 15. Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, 16. Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Σταυρούπολης, 17. Σωματείο Ένωση Μακεδονία Ευκαρπία, 18. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας

loading...

1 thought on “Απόφαση ΣΟΚ: Μεταφέρουν από την Ανατολική στη Δυτική Θεσσαλονίκη την καύση απορριμμάτων RDF – SRF; Εκεί θα ρυπαίνει εδώ όχι;

  1. ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΘΑ ΣΝΙΦΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ RDF SRF ΤΙ ΣΤΑ ΜΕΖΕΑ ΕΙΝΑΙ?

Comments are closed.