Ποια είναι η αλήθεια για την «επιστήμονα της NASA», Ελένη Αντωνιάδου

Σάλος έχει ξεσπάσει από χθες με την Ελληνίδα βιοεπιστήμονα, Ελένη Αντωνιάδου, η οποία έχει γίνει γνωστή στο παρελθόν ως συνεργάτης της NASA και ως ερευνήτρια στην αναγεννητική ιατρική, την τεχνολογία τεχνητών οργάνων και την διαστημική ιατρική.

Πριν λίγες μέρες, η κ. Αντωνιάδου βραβεύτηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος», ενώ στο παρελθόν είχε βραβευτεί και ως γυναίκα της χρονιάς 2013 στην εκδήλωση FDM Every woman In Technology Awards στο Λονδίνο. Είχε ακόμα επιλεγεί από την Mattel ώστε να συμπεριληφθεί μεταξύ των γυναικών που διαπρέπουν στο επάγγελμά τους και «έδωσε» το πρόσωπό της σε μια κούκλα Barbie.

Ωστόσο, μια δημοσίευση του αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου έφερε τα πάνω κάτω καθώς αυτός ισχυρίζεται πως η κυρία Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτης της NASA. Στην πραματικότητα έχει παρακολουθήσει απλώς ένα summercamp της NASA, όπως και κάνουν χιλιάδες άλλοι φοιτητές.

Η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου υπογράφει ως επιστήμονας της βιοαστροναυπηγικής (bioastronautics) στο twitter, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό του Facebook έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες από τη NASA, κάποιες από αυτές και με στολή αστροναύτη.

Η ίδια σε συνέντευξή της το 2014 στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια παρέα με όλους τους αστροναύτες, τρώμε όλοι μαζί και ξυπνάμε όλοι μαζί». Ενώ το 2014 είχε μιλήσει στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου ως «η Ελληνίδα καλλονή που εκπαιδεύει αστροναύτες».

Ο κ. Μπουγιούκος όμως στην μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν κάνει έρευνα ούτε στην αναγεννητική ιατρική. «Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πράγματι, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρεται στην ανάμειξή της σε έρευνα σχετικά με την δημιουργία τεχνητής τραχείας που «μιμείται τις ιδιότητες του πραγματικού οργάνου». Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως εκείνη η έρευνα κατέληξε στο βραβείο και το μόσχευμα μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε ένα 36χρονο ασθενή. Σήμερα υπάρχουν αναφορές πως οι ασθενείς που έτυχαν μιας τέτοιας μεταμόσχευσης δυστυχώς κατέληξαν λίγο αργότερα.

Αναλυτικά το θέμα της κ. Αντωνιάδου έψαξαν τα ellinikahoaxes (διαβάστε όλη την έρευνα εδώ) και σχετικά με το θέμα της μεταμόσχευσης της τραχείας αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής αλλά και της επιστήμης το οποίο οδήγησε στην απόλυση του επικεφαλής γιατρού Dr. Macchiarini από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, του καθηγητή Alexander Seifalian από το UCL, αλλά και την παραίτηση μελών της επιτροπής Νόμπελ καθώς έγιναν πολλές παραβάσεις βασικών επιστημονικών αρχών, ενώ οι ασθενείς λίγο μετά τις μεταμοσχεύσεις έφυγαν από τη ζωή.

Ωστόσο, η κ. Αντωνιάδου αναφέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα ως μια φοιτήτρια επιπέδου μάστερ. Αυτό σημαίνει ότι δούλεψε για λίγους μήνες, ενώ οι υπόλοιποι δούλευαν πάνω σε αυτό για χρόνια. Μάλιστα, δεν αναφέρεται στην συγγραφική ομάδα της μελέτης και ούτε στο σημείο «Acknowlegements», στο οποίο πολλές φορές αναφέρονται εξωτερικοί συνεργάτες.

Οπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes η κυρία Αντωνιάδου εμφανίζεται σε πολυάριθμες συνεντεύξεις, αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία να αναφέρει πως επέζησε, όπως στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στις 12/03/2014 όπου ανέφερε ότι ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία που έφτιαξε είναι ζωντανός και θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη. Ο ασθενής ωστόσο ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω κατάρρευσης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε.

Και γράφουν τα ellinikahoaxes: «Είναι προφανές ότι η ανάμιξή της στην κατασκευή της τραχείας ήταν πολύ μικρή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ενημερωνόταν άμεσα για τον θάνατο του ασθενή και δεν θα τον παρουσίαζε ως ζωντανό σε σχετικές συνεντεύξεις. Συγκεκριμένα, παρότι πέρασαν πάνω από 4 χρόνια από τον θάνατο του ασθενή, η κ. Αντωνιάδου εμφανίζεται ακόμα σε πολλές συνεντεύξεις όπου γίνεται αναφορά στο θέμα της τραχείας και δεν διορθώνει τα λάθη στη πληροφόρηση σχετικά με την εγχείρηση. Ή τουλάχιστον, δεν προσπαθεί να εξηγήσει τι έγινε στην υπόθεση αυτή και αν γνώριζε ότι ο ασθενής, ή άλλοι ασθενείς, χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα».

Η απάντηση της Αντωνιάδου

Μετά τον χαμό που προκλήθηκε στο Facebook αναφορικά με την συνεργασία της Ελένης Αντωνιάδου με τη NASA, αλλά και την ακαδημαϊκή της καριέρα, η νεαρή επιστήμονας της αναγεννητικής βιοϊατρικής δίνει τη δική της απάντηση, η οποία μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη καθώς μένει σε κάποιες γενικότητες, δηλώνοντας ότι στόχος της δεν ήταν να ανταγωνιστεί ποτέ ακαδημαϊκούς.

«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω», ανέφερε στην ανάρτησή της παρουσιάζοντας και τον έπαινο που της απονεμήθηκε για τη συμμετοχή της στις Ακαδημίες της NASA.

loading...