Με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο… Τι είναι το Greenwashing;

Το Greenwashing μεταφέρει μια εσφαλμένη εντύπωση ότι μια εταιρεία ή τα προϊόντα της είναι πιο περιβαλλοντικά υγιή από ότι είναι πραγματικά.

Ο όρος προέρχεται από τη δεκαετία του 1960 όταν η ξενοδοχειακή βιομηχανία επινόησε ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα Greenwashing. Τοποθετούσαν ανακοινώσεις στα δωμάτια του ξενοδοχείου ζητώντας από τους επισκέπτες να επαναχρησιμοποιούν τις πετσέτες τους για να σώσουν το περιβάλλον.

Τα ξενοδοχεία επωφελήθηκαν από το χαμηλότερο κόστος πλύσης.

Παραδείγματα Greenwashing:

🔴 Μια πλαστική συσκευασία που περιέχει μια νέα κουρτίνα για ντους φέρει την ένδειξη “ανακυκλώσιμη”. Δεν είναι σαφές εάν η συσκευασία ή η κουρτίνα ντους είναι ανακυκλώσιμη. Και στις δύο περιπτώσεις, η ετικέτα είναι παραπλανητική εάν κάποιο μέρος της συσκευασίας ή το περιεχόμενό της, εκτός από δευτερεύοντα συστατικά, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.

🔴 Ένα χαλί περιοχής χαρακτηρίζεται ως “50% περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο από πριν”. Ο κατασκευαστής αύξησε το ανακυκλωμένο περιεχόμενο από 2% σε 3%. Αν και τεχνικά αληθές, το μήνυμα μεταφέρει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το κουβέρτα περιέχει μια σημαντική ποσότητα ανακυκλωμένων ινών.

🔴 Μια σακούλα απορριμμάτων φέρει την ένδειξη “ανακυκλώσιμη”. Οι σάκοι απορριμμάτων δεν διαχωρίζονται συνήθως από άλλους χώρους σκουπιδιών στον χώρο υγειονομικής ταφής ή στον αποτεφρωτήρα, επομένως είναι πολύ απίθανο να χρησιμοποιηθούν ξανά για οποιονδήποτε σκοπό. Ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός, δεδομένου ότι υποστηρίζει ένα περιβαλλοντικό όφελος όταν δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος.

Ο Ρέτζχογκ (δεύτερη φωτογραφία) συνδέεται με κτηματομεσιτικά και επενδυτικά κεφάλαια και άλλους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, όπως η Global Challenge. Δηλαδή, εταιρείες και οργανισμούς οι οποίες δεν έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα ο Ρέντζχογκ ασχολείται με τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, την κυκλική οικονομία, αλλά ως επί το πλείστον με το «Greenwashing».

Ο επικοινωνιολόγος Ίγκμαρ Ρέντζχογκ, γνωρίστηκε με τους γονείς της Γκρέτα, Malena Ernman και Svante Thunberg, καθώς συμμετείχαν μαζί του σε συνέδριο για το κλίμα στις 4 Μαΐου του 2018.

Επομένως δεν ισχύει ότι όλα άρχισαν στις 20 Αυγούστου του 2018, όταν ο Σουηδός επικοινωνιολόγος Ίγκμαρ Ρέντζχογκ συνάντησε «τυχαία» την Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο, ενώ απεργούσε για την κλιματική αλλαγή.

Εκείνη τη μέρα, ο γνωστός επικοινωνιολόγος έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα, κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της Σουηδίας μια αυτοβιογραφία που εμπλέκει την οικογενειακή κρίση με την κλιματική αλλαγή, την οποία έχει συγγράψει η Γκρέτα, η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή της.

Το πρώτο άρθρο στην πιο δημοφιλή εφημερίδα της Σουηδίας «Aftonbladet» που αφορούσε τη νεαρή ακτιβίστρια δημοσιεύθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του επικοινωνιολόγου.

Επιπλέον, σύμβουλος του ιδρύματος που διαχειρίζεται την διαδικτυακή start-up του Ρέντζχογκ «We Don’t Have Time», είναι η 16χρονη Γκρέτα.

Μεγαλομέτοχοι της εταιρείας είναι δυο πανίσχυρες οικογένειες δισεκατομμυριούχων της Σουηδίας. Ειδικότερα, πρόκειται για τον Όλσον ο οποίος συνδέεται με ταμεία ακίνητης περιουσίας (το Svenska Bostadsfonden, ένα από τα μεγαλύτερα στη Σουηδία) και με εταιρείες επενδύσεων (όπως η Laika Consulting και η Rentzhog) και συνεργάζεται με τη σουηδική επενδυτική τράπεζα Naventus Corporate Finance, όπως φαίνεται στο προφίλ του στο LinkedIn.

Πολλές επιχειρήσεις, όπως οι πετρελαϊκές ή εταιρείες που πουλάνε ανεμογεννήτριες, θερμοσυσσωρευτές, άλλες που κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια κι άλλα, προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες, χρησιμοποιώντας το Greenwashing.

Ξεπλένουν, δηλαδή, το όνομά τους προβάλλοντας περιβαλλοντικές πρακτικές και ευαισθησίες. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ υπηρετεί και συμβουλεύει αυτούς που επικρίνει, αφού είναι σύμβουλος του «We Don’t Have Time».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπερατλαντικό ταξίδι που πραγματοποίηση με ιστιοφόρο στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο… οικολογικό, αφού έπρεπε στη συνέχεια τα μέλη του πληρώματος να χρησιμοποιήσουν αεροπορική πτήση μέχρι τη Νέα Υόρκη για να μπορέσουν να επιστρέψουν το σκάφος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα TAZ, το ταξίδι της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Νέα Υορκη, με σκοπό να πάρει μέρος σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα επιβαρύνει τελικά περισσότερο το περιβάλλον, απ’ ότι αν η ίδια και ο πατέρας της, πετούσαν τελικά με το αεροπλάνο.

Υ.Γ. Διαφωνώ με τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για το κορίτσι. Σκοπός δεν είναι η επίθεση προς το πρόσωπό της αλλά η ανάδειξη της εκμετάλλευσής της, συντονισμένα από διάφορα κέντρα σε πλήρη συνεργασία με τους γονείς της.
Το ότι έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ τους βόλεψε απεριόριστα.

Επίσης οφείλουμε, όσοι το πρεσβεύουμε, να αναδείξουμε με επιχειρήματα την ανυπαρξία του επηρεασμού του ανθρώπου, σε τέτοιο βαθμό που παρουσιάζεται, στην ”κλιματική αλλαγή”.

Ελληνική Πολιτική Συνείδηση
Ε.ΠΟ.Σ

loading...