Σε ρότα εκσυχρονισμού ο ελληνικό στρατός: Τέλος εποχής για το θρυλικό τουφέκι G3 και τα Στάγιερ

Ύστερα από τέσσερις δεκαετίες το βασικό όπλο μάχης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το θρυλικό G3Α3 που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στρατιωτική θητεία εκατομμυρίων Ελλήνων, με σκοπιές, ασκήσεις, βολές, «σκηνάκια», εφόδους, αντάρτες, μπαίνει σε διαδικασία αναβάθμισης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, το όπλο θα φέρει μεταξύ άλλων πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος, φακός. Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης. Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3A3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους φαντάρους.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του που έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική οδηγία.

Στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3Α3 περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής Picatinny για την τοποθέτηση απαρτιών όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αρτηριούχο.

Επίσης, θα τοποθετηθεί η ράγα Picatinny στο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών- διοπρών αλλά και τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων καθώς επίσης και τοποθέτηση αορτήρα τριών σημείων.

Τέλος εποχής για τα Στάγιερ:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέλος εποχής αναμένεται να μπει σύντομα και στα φορτηγά Στάγιερ. Τα εκατοντάδες Στάγιερ του ελληνικού στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημένα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας είναι να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας σε σύγκριση με τα Steyr.

loading...