Νέοι εκβιασμοί Ερντογάν: «Θέλω δισ. ευρώ ή ανοίγω τις πύλες για εκ. αλλοδαπών»- Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέσβου

Σε νέες προκλήσεις και εκβιασμούς προχώρησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος σε ομιλία του στο Εσκισεχίρ επανέλαβε την απειλή του περί «ανοιχτών πορτών» για τους αλλοδαπούς προς την Ευρώπη σε περίπτωση που η διεθνής υποστήριξη στη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία δεν υλοποιηθεί.

Μιλώντας το Σάββατο σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην επαρχία Εσκισεχίρ, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν…»

«Ή θα γίνει αυτό που λέμε ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι» απείλησε για ακόμη μια φορά ο τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Πιστός στην πολιτική που ακολουθεί τόσα χρόνια στη διπλωματική πολιτική, ο «σουλτάνος» αποκάλυψε πως έχει καταστρώσει σχέδιο δημιουργίας ευρείας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα με τη Συρία, εντός του συριακού εδάφους, ζητώντας από την ΕΕ την «αναγνώριση» της επιχείρησής του ή ακόμη και τη συνδρομή της, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο έλεγχος των περιοχών που βρίσκονται υπό τη διοίκηση των Κούρδων.

Επίσης, και από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το Anadolu, τόνισε την Παρασκευή ότι η προειδοποίηση της Τουρκίας πως θα αφήσει ανοιχτές τις πύλες για την Ευρώπη δεν είναι «ούτε απειλή, ούτε μπλόφα. Είναι πραγματικότητα».

Ο Οκτάι μάλιστα ανέφερε ότι όποιος θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα κάνει λάθος. «Η Τουρκία δεν είναι φύλακας άλλης χώρας, ούτε κέντρο μεταναστών. Δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις κρίσεις που άλλες χώρες δημιούργησαν» πρόσθεσε.

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Λέσβου

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο με τους μετανάστες μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend, o δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

«Η κατάσταση στα νησιά μας, ειδικά στη Λέσβο είναι δύσκολη. Χθες, από τα μεσάνυχτα έως τώρα, έχουν φτάσει 170 μετανάστες στη Λέσβο. Είναι θετικό βήμα η αποσυμφόρηση των νησιών και έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όμως στη Λέσβο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Γιατί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας τριών χιλιάδων ατόμων, φιλοξενούνται 10.000 άτομα» επεσήμανε ο κ. Κύτελης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Ακολούθως μίλησε για το πώς αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες του το θέμα του μεταναστευτικού.

«Οι συμπολίτες μου έδειξαν αλληλεγγύη και συμπόνια. Έχοντας και αυτοί τα βιώματα από τους παππούδες τους από το 1922. Όμως η κατάσταση πλέον δεν πάει άλλο. Το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας έχει διαταραχθεί. Κι αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε σχετικά.

«Έχουν επισκεφθεί το νησί μας διάφοροι αξιωματούχοι. Θέσαμε τα θέματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Κουμουτσάκο. Η βούληση του αρμόδιου υπουργείου είναι να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση του νησιού μας. Εμείς επιμένουμε στην άμεση αποσυμφόρηση και την ίση κατανομή μεταναστών τόσο στην Ελλάδα όσο και έξω από την Ελλάδα. Είναι άδικο σε μια πόλη των 50.000 κατοίκων, οι 15.000 να είναι μετανάστες» υπογράμμισε.

loading...