Φόβοι στην ΕΛ.ΑΣ.για εξεγέρσεις παντού σε όλη την Ελλάδα ! – Η Μόρια ήταν μόνο η αρχή
Φόβοι στους κόλπους των ελληνικών Αρχών πως η Μόρια ίσως ήταν μόνο η αρχή… Γιατί στην ΕΛ.ΑΣ. «βλέπουν» μια πιθανή επανάληψη των άγριων επεισοδίων και σε άλλα κέντρα υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα. Το εκρηκτικό «μείγμα», οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι αντικειμενικές συνθήκες που μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν. Όλο το ρεπορτάζ λίγες μόνο ώρες μετά την τραγωδία στην Λέσβο.
Το φαινόμενο του «ντόμινο» τρομάζει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, όσον αφορά στα τελευταία τραγικά περιστατικά στο κέντρο υποδοχής στην Μόρια της Λέσβου.
Το «ντόμινο» λοιπόν και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων είναι δυνατόν να εμφανιστεί ξαφνικά και με αιτία ένα σοβαρό περιστατικό όπως αυτό στην Μόρια, όπου μια μητέρα από το Αφγανιστάν έχασε την ζωή της και να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας ανά την χώρα και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στην Αττική.
Το μείγμα που επικρατεί σε αυτά τα κέντρα φιλοξενίας με τους ανομοιογενείς πληθυσμούς – πρόσφυγες και μετανάστες μαζί – διαφορετικές κουλτούρες, ακόμα και η διαφορετικότητα στα θρησκευτικά δόγματα, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που με την σειρά του θα προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο.
Το πιο σοβαρό όμως είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίες σαφώς και δεν είναι ανθρώπινες και μάλιστα στο μέτρο του δυνατού. Κατά συνέπεια είναι δυνατόν να προκληθούν αντιδράσεις, από ήπιες έως ακραία βίαιες και αυτό λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας.
Ήδη ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου ανακοίνωσε από την Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, την μετακίνηση 250 οικογενειών προσφύγων από την Μόρια όπου διαβιούν, σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, όπου σαφώς η κατάσταση είναι καλύτερη, από αυτή στο ΚΥΤ Λέσβου.
Ωστόσο οι φόβοι για το φαινόμενο του «ντόμινο» που προαναφέραμε είναι υπαρκτοί καθώς μόνο στην Αττική υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό όπου διαβιούν περί τους 3.000 άνθρωποι, στην Μαλακάσα με επίσης τρεις χιλιάδες ανθρώπους και στου Σκαραμαγκά με 4 χιλιάδες φιλοξενούμενους.
Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ, η φύλαξη αυτών των χώρων είναι σαφώς ένας δυσεπίλυτος γρίφος, ο οποίος όμως κατά ένα τρόπο λύνεται από Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που έχουν εμπειρία πάνω στο αντικείμενο, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, καθώς οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.