Μισθώσεις ακινήτων από ΜΚΟ στη Μυτιλήνη: ένα φορολογικό και όχι μόνο σκάνδαλο

Επιστολή προς τη ΔΟΥ Μυτιλήνης απέστειλαν πριν από μερικές ημέρες ομάδα πολιτών της Μυτιλήνης όπου καταγγέλλει τα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης με τις μισθώσεις ακινήτων από ΜΚΟ. Στην επιστολή υπάρχουν σαφείς αναφορές για φορολογικό – οικονομικό σκάνδαλο καθώς οι ΜΚΟ προχωρούν σε υποεκμισθώσεις και δεν τηρούνται όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
Επίσης η επιστολή δίνει και την κοινωνική διάσταση του θέματος καθώς όπως αναφέρει οι φοιτητές δεν βρίσκουν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Αναλυτικά η επιστολή όπως κοινοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ:
Απευθυνόμαστε στο Υπουργείο των Οικονομικών – ΔΟΥ Μυτιλήνης, ώστε επειγόντως πλέον να επέμβει, διότι πιστεύουμε πως δεν διασφαλίζουν το οικονομικό συμφέρον της χώρας μας, ενεργώντας πλημμελώς, αγνοώντας τις γνωστές σε όλους παράνομες και ανησυχητικά αυξανόμενες ενέργειες που συνεχώς πραγματοποιούν M.K.Ο., που δραστηριοποιούνται στο νησί μας εκμισθώνοντας οικίες, διαμερίσματα και καταστήματα.

Οι μισθώσεις επιτυγχάνονται εκμαυλίζοντας τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προσφέροντας τους μισθώματα τριπλάσια και τετραπλάσια εκείνων της αγοράς και στη συνέχεια τα υποεκμισθώνουν, σε μετανάστες, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν εκ του γεγονότος αυτού να εγκατασταθούν στα κέντρα φιλοξενίας – Κ.Υ.Τ.- , τους στιβάζουν κυριολεκτικά σε αυτά, που είναι πάμπολλα στην πόλη της Μυτιλήνης, στα περίχωρα και στη Μόρια και τα περισσότερα από αυτά δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας, δηλ. στατική αντοχή , όρους υγιεινής, όρους πυρασφαλείας κ.λ.π, με κίνδυνο αυτών των ιδίων, αλλά και των όμορων ή παρακείμενων ιδιοκτησιών.

Επίσης, οι μισθώσεις δεν ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάθεσης των Μισθωτηρίων Συμβολαίων στο Σύστημα TAXIS, αποφεύγοντας έτσι τη δήλωσή των και τη νόμιμη φορολόγησή των. Η οικονομική ζημιά του Ελλ. Δημοσίου είναι γεγονός, ο παράνομος πλουτισμός των ιδιοκτητών, επίσης και οι ενέργειές τους αυτές πάμπολλες, συνειδητές και συνεχώς επαναλαμβανόμενες.

Επιβάλλεται επομένως, η άμεση απομάκρυνσή των από το νησί μας και παύση της δραστηριότητος των παρανομούντων Μ.Κ.Ο., εκ του γεγονότος αυτού και μόνο. Ίσως εδώ ο ημερήσιος τύπος της Λέσβου να έχει δίκιο, πως η Λέσβος είναι η Πατρίδα των ΜΚΟ.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης, οφείλει με τους μηχανισμούς που διαθέτει, με την βοήθεια του Υπουργείου των Οικονομικών, ακόμη και σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Α.Α.Δ.Ε- να εντοπίσει όλες αυτές τις παράνομες μισθώσεις των παρανομούντων Μ.Κ.Ο. και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές, που οπωσδήποτε πρέπει να εξαντλήσουν την αυστηρότητά των και να έχουν αναδρομική ισχύ.

Σας θέτουμε επίσης, το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην πόλη μας, με τους γονείς και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που και στη νέα ακαδημαϊκή περίοδο, δεν βρίσκουν διαμερίσματα προς ενοικίαση, λόγω έλλειψής των, αλλά και αν αυτά ευρεθούν, λόγω των υψηλοτάτων τιμών στις οποίες έχουν ανέλθει τα μισθώματα είναι απαγορευτικά, από τις παράνομες αναφερθείσες ενέργειες.

Ας μη θεωρηθεί αδυναμία ή υπεκφυγή, η μη αναφορά μας σε λεπτομέρειες στους Εθνικούς κινδύνους που εγκυμονούν με την παρουσία τους μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης, σε συνδυασμό με τους 15.000 που λέγεται ότι υπάρχουν συνολικά στο νησί μας και είναι μουσουλμάνοι».

Πηγή: lesvosnews.net

loading...