Η πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ κατά του Ιράν προκάλεσε την μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην Ιστορία!

Η άνοδος κατά 20% της τιμής του αργού πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας λόγω των δηλώσεων Τραμπ για πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν λόγω της ισχυριζόμενης από τους Αμερικανούς εμπλοκής του στο κτύπημα κατά της ARAMCO έχει προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό σοκ.

Οι Αμερικανοί προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές αποφάσισαν δια του Αμερικανού προέδρου να αποδεσμεύσουν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων.

Όπως γράφει το Bloomberg η άνοδος αυτή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης «αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση στην ιστορία καθώς ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του 5% των παγκόσμιων προμηθειών».

Με την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε τα 12 δολάρια το βαρέλι – τη μεγαλύτερη από το 1988 όπως σημειώνει το Bloomberg – μια αύξηση η οποία μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το αρχικό 20% τις επόμενες ώρες, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Εάν δεν πέσει η ένταση στον Περσικό Κόλπο τότε ο κόσμος κινδυνεύει με μια κρίση μπροστά στην οποία αυτή του 1973 θα φαντάζει ως βόλτα σε παιδική χαρά…

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την επίμαχη περί επέμβασης δήλωση, επιχείρησε με σειρά tweets να ηρεμήσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότι απελευθερώνει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ «αν αυτό χρειαστεί».

loading...