Τουρκοκυπριακές αρχές για την βιβλική καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών της Κερύνειας: «Μπορεί να ήταν και σαμποτάζ»

Εκτακτη συνέντευξη τύπου έδωσαν οι τουρκοκυπριακές αρχές για την βιβλική καταστροφή που σημειώθηκε με αλυσιδωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της Κερύνειας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρξε σαμποτάζ!

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν στις 1.30 τη νύχτα και σταμάτησαν στις 5 το πρωί ενώ μέχρι τις 7 οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Η υπόθεση θυμίζει έντονα τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, κατά την οποία 13 παλληκάρια θυσίασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα φορτωμένα, με εκρηκτικά εμπορευματοκιβώτια, που είχαν αποθηκευτεί εντός της ναυτικής βάσης.

Οπως αναφέρουν οι τουρκοκύπριοι, μια ολόκληρη στρατιωτική περιοχή με 34 αποθήκες προσβλήθηκε από εκρήξεις τα ξημερώματα στα κατεχόμενα και, όπως όλα δείχνουν, κατά τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Η στρατιωτική ζώνη στον Αγιο Επίκτητο ανήκει στο Διοικητήριο του Λόχου Πυρομαχικών του κατοχικού στρατού, στην κατεχόμενη Κερύνεια, καλύπτει 200 στρέμματα γης και σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις.

Ο κατεχόμενος Άγιος Επίκτητος βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Κερύνειας και δίπλα από το χωριό Κλεπίνη.

Σύμφωνα με όσα καταδεικνύουν οι παρακάτω εικόνες που θα δείτε, δεκάδες αποθήκες πυρομαχικών των τουρκικών δυνάμεων ήταν αφύλακτες, σε λόφο απέναντι από το ξενοδοχείο «Ακαπούλκο», το οποίο ταρακουνήθηκε τα ξημερώματα από ισχυρές εκρήξεις.

Συνέντευξη τύπου του Ε.Τατάρ

Ο λεγόμενος Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου υποστηρίζοντας ότι έγιναν συντονισμένες κινήσεις και ότι δημιουργήθηκε ένα κέντρο διαχείρισης κρίσεων προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι γύρω δρόμοι που είχαν κλείσει για λόγους ασφαλείας πλέον έχουν ανοίξει για το επιβατικό κοινό.

Ο Ε.Τατάρ σε διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε επίσης ότι ομάδα ειδικών από την Άγκυρα έρχεται στα κατεχόμενα για να διεξάγει τις δικές της τεχνικές έρευνες ενώ ήδη γίνονται έρευνες για να εντοπιστούν τα αίτια που προκάλεσαν τις αλυσιδωτές εκρήξεις.

Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι έκτασης 200 στρεμμάτων και πως η πυρκαγιά, που ξέσπασε μετά τις εκρήξεις, δεν εξαπλώθηκε λόγω του ότι η περιοχή δεν είναι δασική.

Εχει δημιουργηθεί ένα κέντρο διαχείρισης κρίσεων το οποίο βρίσκεται στο «δημαρχείο» του Αγίου Επίκτητου Κερύνειας, είπε ο Ερσίν Τατάρ, και χειρίζεται το περιστατικό που «είναι σοβαρό και θα πρέπει να τύχει χειρισμού με σοβαρότητα».

Εξηγώντας τα γεγονότα ο Ε.Τατάρ είπε ότι γύρω στις 1.30 τα ξημερώματα για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, σημειώθηκαν συνεχόμενες εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που βρίσκεται σε τμήμα της εγκατάστασης του διοικητηρίου λόχου πυρομαχικών στην περιοχή της Κλεπίνης.

Αμέσως, πρόσθεσε, ανέλαβαν δράση οι αρμόδιοι του τουρκικού στρατού, της «αστυνομίας», της «πολιτικής άμυνας» και της «πυροσβεστικής».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στην περιοχή, ο Ε.Τατάρ είπε ότι αυτό θα το ελέγξουν οι ειδικοί από την Άγκυρα, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να πρόκειται περί σαμποτάζ, άφησε το ανοικτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι “οι έρευνες και οι εξετάσεις συνεχίζονται αλλά μέχρι στιγμής τέτοιο στοιχείο δεν έχει προκύψει”.

Κληθείς να σχολιάσει ότι μια τέτοια στρατιωτική εγκατάσταση είναι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι όταν η αποθήκη είχε τοποθετηθεί εκεί η περιοχή δεν ήταν οικιστική και πως όλα θα αξιολογηθούν μετά από αυτό το συμβάν.

Στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις υπερίπτανται drones, όπως μεταδίδουν τ/κ ιστοσελίδες, ενώ η «αστυνομία» άνοιξε κάποιους δρόμους για την οδική κυκλοφορία.

Ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι σε δηλώσεις στο «δημαρχείο» του Αγίου Επίκτητου Κερύνειας, όπου έχει στηθεί το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, κάλεσε τον κόσμο της περιοχής που έχει επηρεαστεί να μην αφήσει τα παιδιά, όσοι έχουν, να βγουν έξω στον κήπο και επέστησε σε όλους την προσοχή σε όλους να μην έρθουν σε επαφή με κομμάτια πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί λόγω της έκρηξης.

Η ένωση Τ/κ γιατρών σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως τα θραύσματα πυρομαχικών που έχουν εκτοξευθεί λόγω της έκρηξης, ενδεχόμενα να περιέχουν αέριο, χημικές βλαβερές ουσίες και συστήνει στους πολίτες να μην τα αγγίζουν. Ατομα με αναπνευστικά προβλήματα που βρίσκονται στην περιοχή καλούνται να φορούν μάσκα ή και να απομακρυνθούν.

Ανακοίνωση της διοίκησης των τ/κ «ειρηνευτικών δυνάμεων»

Η ερευνητική επιτροπή για τα αίτια της έκρηξης στο διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών του κατοχικού στρατού στον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης των τ/κ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και της διοίκησης των «δυνάμεων ασφαλείας», που ακολούθησε της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δυνάμεις των «ειρηνευτικών δυνάμεων», των «δυνάμεων ασφαλείας», της «πυροσβεστικής» και της «πολιτικής άμυνας», βρέθηκαν αμέσως επιτόπου, λαμβάνοντας από τις 2 τα ξημερώματα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ από την θάλασσα στην περιοχή βρέθηκαν και σκάφη της «ακτοφυλακής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκρήξεις σταμάτησαν γύρω στις 5 τα ξημερώματα. Η ασφάλεια στην περιοχή έχει αποκατασταθεί, δεν υπάρχουν απώλειες, σημειώνεται.

Στο μεταξύ, οι εκρήξεις στα κατεχόμενα είναι πρώτο θέμα στην Τουρκία. Τα τουρκικά κανάλια συνδέθηκαν απευθείας μεταδίδοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Το ότι δεν υπάρχουν απώλειες ζωών σημειώνει σε γραπτή του δήλωση, που εκδόθηκε το πρωί και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετέβη τα ξημερώματα επιτόπου μαζί με τον «πρωθυπουργό» Τατάρ και τον «υπεξ» Όζερσαϊ.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, «ευχάριστο το ότι δεν υπήρξαν απώλειες, υπάρχουν κάποιοι τραυματισμοί». Ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε επίσης το ξενοδοχείο «Ακαπούλκο» και μίλησε με ενοίκους τους οποίους – όπως αναφέρεται – προσπάθησε να καθησυχάσει.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, η φωτιά που ξέσπασε μετά την πρώτη έκρηξη στην στρατιωτική περιοχή ήταν ορατή και από τα παράλια της Αττάλειας και της Αλάνιας, και ανάρτησαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 7 το πρωί, δύο ώρες μετά που σταμάτησαν οι εκρήξεις, επιτόπου εξακολουθούν να βρίσκονται δυνάμεις της «πυροσβεστικής». Η «αστυνομία» με ανακοίνωσή της καλεί το κοινό να είναι προσεκτικό με θραύσματα και να μην ακουμπά ή μετακινεί μέρη από πυρομαχικά που έχουν λόγω της έκρηξης σκορπιστεί στην γύρω περιοχή.

Αυξάνονται οι τραυματίες

Στους 12 ανέρχονται τελικά οι τραυματίες από τις συνεχόμενες εκρήξεις στο διοικητήριο του λόχου πυρομαχικών, οι εννέα έτυχαν των πρώτων βοηθειών και έφυγαν από το νοσοκομείο ενώ τρεις ελαφρά τραυματίες κρατήθηκαν για παρακολούθηση κι αναμένεται να απολυθούν εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσί Τατάρ.

Κάποιοι από τους τραυματίες, είπε, είναι κάτοικοι της περιοχής και κάποιοι τουρίστες. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν απώλειες ή τραυματίες στρατιωτών, απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία απώλειας ζωής από το περιστατικό και πως δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο κανένας τραυματισμένος στρατιώτης

loading...