Νέα έρευνα: το υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων, προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες των ατμιστών

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ προειδοποιούν το κοινό να αποφεύγει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς αρκετοί άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατοντάδες άλλοι, κατά τ’ άλλα υγιείς, έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία όλης της χώρας με πνευμονική βλάβη η οποία φαίνεται να συνδέεται με το άτμισμα.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται «μυστηριώδης», ωστόσο νέα έρευνα ίσως βοηθήσει στην εξήγησή της καθώς από μελέτη που αφορά την έκθεση πειραματόζωων τρωκτικών σε υγρό ατμίσματος προέκυψε παρόμοια πνευμονική βλάβη.
Η βασική ερευνήτρια της μελέτης Farrah Kheradmand (καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Baylor College) δήλωσε ότι την εξέπληξε η ανακάλυψη της ότι το υγρό ατμίσματος προκάλεσε βλάβη στους πνεύμονες, ακόμα και χωρίς την προσθήκη νικοτίνης.

Η ίδια και η ομάδα της προσήλθαν σε ένα κατάστημα προϊόντων ατμίσματος στο Χιούστον ώστε να προμηθευτούν τα ακριβή συστατικά που περιλαμβάνονται στο υγρό ατμίσματος: προπυλενογλυκόλη και φυτική γλυκερίνη (PGVG).
Σύμφωνα με την Kheradmand, το άτμισμα παρέχει στους χρήστες του την ίδια αίσθηση με το κάπνισμα, ότι δηλαδή όπως και κατά την εισπνοή καπνού, έτσι με τον ατμό «κάτι κατεβαίνει» στους πνεύμονες, ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη, δεν αποτελεί μία αθώα εναλλακτική.
Το πρόβλημα είναι ότι το υγρό ατμίσματος φαίνεται να εμποδίζει τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες, όπως έδειξε η μελέτη στα τρωκτικά.
«Τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα δεν δούλευαν σωστά» δήλωσε η Kheradmand και πρόσθεσε ότι «ακόμα και η μικρότερη δόση ιού της γρίπης σκότωσε τα περισσότερα ποντίκια τα οποία ανέπνεαν υγρό ατμίσματος».

Οπότε για ποιο λόγο αυτά τα προϊόντα θεωρούνται ασφαλή;

Τα συστατικά του υγρού ατμίσματος έχουν μεν έγκριση από το FDA αλλά για τελείως διαφορετική χρήση, δήλωσε η Kheradmand. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας χρησιμοποιούν προπυλενογλυκόλη ως διαλύτη για τη διάλυση και χορήγηση φαρμάκων. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, η προπυλενογλυκόλη χορηγείται ενδοφλεβίως.

«Το FDA δεν έχει ποτέ εξετάσει και δεν του έχει ζητηθεί να αποφασίσει αν αυτές οι ουσίες, αυτοί οι χημικοί διαλύτες, είναι ασφαλείς για εισπνοή, πόσο μάλλον για χρόνια εισπνοή» δήλωσε η ερευνήτρια.

Πηγή

Electronic cigarettes disrupt lung lipid homeostasis and innate immunity independent of nicotine
wgbh.org

https://medlabgr.blogspot.com/

loading...