Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Ηλεκτρονικά από τον Οκτώβριο

Τέλος στην ταλαιπωρία, τους πρόωρους συμψηφισμούς και μακροπρόθεσμα και στο Ε9 αναμένεται να βάλει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των μεταβιβάσεων
Αγοραπωλησίες-εξπρές χωρίς μετακινήσεις, ταλαιπωρίες, «λάθη» στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνουν δύο καινοτομίες που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν -όχι άδικα- για «επανάσταση», αν και θα υλοποιηθεί αυτό που από δεκαετίες έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων, το οποίο η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει να εφαρμόζει πιλοτικά από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, με στόχο να αποτελέσει καθεστώς από τις αρχές του 2020 και μετά. Και νωρίτερα όμως, από τον Σεπτέμβριο ήδη, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, καθώς θα αρκεί μία απλή εκτύπωση φορολογικής ενημερότητας για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Οι ανατροπές σε όσα ίσχυαν ως τώρα είναι τεράστιες. Μέχρι σήμερα η διαδικασία μεταβίβασης γίνεται στις ΔΟΥ όπου ανήκει το ακίνητο. Θα πρέπει δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι, αφού συμφωνήσουν στο γραφείο του συμβολαιογράφου, να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ταλαιπωρίας προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση ενός ακινήτου που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, νομό ή νησί από εκεί όπου ζουν (π.χ. ενός εξοχικού), αναζητώντας σε ποια Εφορία θα πρέπει να πάνε για να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.) ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Το βάσανο αυτό από φέτος καταργείται, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί θα γίνεται επιτόπου στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Μπαίνει έτσι τέλος στα έξοδα, στην ταλαιπωρία, αλλά και στο χαρτοβασίλειο που επικρατεί στις ΔΟΥ της χώρας, με κούτες και ντουλάπια ολόκληρα γεμάτα δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, που επίσης θεωρούνται πηγή αδιαφάνειας ή και διαφθοράς ενδεχομένως, καθώς ουδείς μπορεί να ελέγξει κεντρικά αν όλα δηλώθηκαν και πληρώθηκαν σωστά ή όχι.

loading...