Λίνα Μενδώνη για Λέρο: «Θ’ αναδείξουμε τη νεότερη ιστορική κληρονομιά της χώρας»

Από τις δαιδαλώδεις υπόγειες και επίγειες στρατιωτικές και ναυτικές εγκαταστάσεις έως την μοναδική πόλη Λακκί, κορυφαίο δείγμα της ιταλικής ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής
Το πρόσφατο δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος για την «άγνωστη» Λέρο, ενεργοποίησε άμεσα τ’ αντανακλαστικά της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, η οποία δρομολογεί ενέργειες για τον τρόπο διάσωσης και ανάδειξης της ποικίλης «κληρονομιάς» που άφησε η ιταλοκρατία στο νησί.

Από τις δαιδαλώδεις υπόγειες και επίγειες στρατιωτικές και ναυτικές εγκαταστάσεις έως την μοναδική πόλη Λακκί, κορυφαίο δείγμα της ιταλικής ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής- που χτίστηκε μ εντολή του Μουσολίνι και η δημοτική Αρχή, επιδιώκει να χαρακτηριστεί πόλη μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

«Θα πρέπει ν΄ ασχοληθούμε σοβαρά για το πως μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε όλον αυτόν τον πλούτο της Λέρου, που είναι μοναδικός του είδους στην Ελλάδα», λέει στο protothema.gr η κυρία Μενδώνη, ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, στην κατεύθυνση ανάδειξης υποδομών και χώρων που σχετίζονται με τη νεότερη ελληνική ιστορία σε όλη τη χώρα. «Η ιστορία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον πολιτισμό. Τα υλικά κατάλοιπα είναι τα τεκμήρια της ιστορίας. Οπότε θα πρέπει να εργαστούμε για την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς, που θα συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην βιώσιμη ανάπτυξη μέσω προώθησης του λεγόμενου Τουρισμού ιστορικής μνήμης, που προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των τουριστών σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο», επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού.

Η κυρία Μενδώνη, θεωρεί σημαντική την κινητοποίηση επίσης -προς την κατεύθυνση αυτή- της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για τη δημιουργία ενός ιστορικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει σημαντικούς τόπους που σχετίζονται με του Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913, τον Α’ και Β΄Π.Π. (οχυρωματικά έργα, πεδία μαχών, στρατιωτικά κοιμητήρια κ.α), ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, όπως Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο κ.α. “Να κάνουμε γνωστή ή να θυμίσουμε στη νέα γενιά τη νεότερη ελληνική ιστορία, και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, και από την άλλη πλευρά να δώσουμε αναπτυξιακούς πόρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσω ανάδειξης αυτού του είδους τουρισμού. Σας θυμίζω το παράδειγμα της πόλης Βερντεν στη Γαλλία, όπου έλαβε μέρος μια από τις φονικότερες μάχες του Α’ Π.Π, που η τοπική κοινωνία ζει από τον τουρισμό μνήμης” τονίζει η ίδια με νόημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει έτοιμο να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία της χώρας, από τους δήμους και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στις Σέρρες (δήμος Σιντικής), που τα τελευταία πραγματοποιείται με επιτυχία το -μοναδικό του είδους- φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π. “Ρούπελ 1941. Η αναβίωση” που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία στην περιοχή, επιδιώκουν την αξιοποίηση των παροπλισμένων οχυρώσεων της “Γραμμής Μεταξά”, που το 1941 αντιστάθηκαν στους Γερμανούς εισβολείς και πλέον δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, στο πλαίσιο προώθησης του Τουρισμού Μνήμης.

loading...