Κολοσσιαίο το «τεμάχιο 7»της κυπριακής ΑΟZ: Ίσως πενταπλάσιο του αιγυπτιακού ZOHR! – Αποκαλυπτικοί χάρτες

Όλα εξηγούνται πλέον. Η Άγκυρα βρίσκεται πλέον στριμωγμένη λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο. Τα αδέρφια μας στην Κύπρο με διπλωματικές κινήσεις και με γεωστρατηγικές συμφωνίες, εγκλωβίζουν την Τουρκία μια για πάντα.

Ο Ερντογάν σίγουρα θα παίξει όλα τα χαρτιά του, όμως οι μεγάλες δυνάμεις, δεν πρόκειται να του κάνουν κάποιο δώρο στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα δείχνουν πως η Κύπρος βρίσκεται σε ένα στάδιο κατακόρυφης αναβάθμισης οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αποτελέσει το ενεργειακό κέντρο του πλανήτη.

Τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί και η δημιουργία της ισχυρής τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ, λόγω του αγωγού EastMed σηματοδοτούν μια γεωπολιτική ισχυροποίηση της περιοχής.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Την επικαιρότητα απασχολεί η τουρκική συμπεριφορά μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI που αφορά στο “τεμάχιο 7” της κυπριακής ΑΟΖ.

Μέσα σε λίγη ώρα, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν εκδώσει ανακοινώσεις και είχαν προβεί σε δηλώσεις απειλητικές, οι οποίες ήταν τόσο αιχμηρές, που θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως ένα άτυπο casus belli (αιτία πολέμου). Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι κάνει την Τουρκία να χάνει εντελώς την ψυχραιμία της, αναβιβάζοντας της προκλήσεις κατά της Κύπρου σε νέο επίπεδο;

Όπως φαίνεται στους χάρτες που παραχώρησε αποκλειστικά ο ειδικός του τομέα των υδρογονανθράκων, Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, οι σεισμικές έρευνες που έχουν διενεργήσει αμερικανικές εταιρίες στο “τεμάχιο 7”, έχουν εντοπίσει σημείο όπου υπάρχει – με ισχυρή πιθανότητα – κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο είναι μέχρι και πενταπλάσιο του αιγυπτιακού ZOHR, αναφέρει το defencepoint.gr

Με απλά λόγια και ποσοτικοποιημένα, η υπολογισμένη αξία του ZOHR ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ! Κατά συνέπεια, ένα κοίτασμα η αξία του οποίου μπορεί να ανέρχεται ακόμα και σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι επαρκής λόγος να κάνει την Άγκυρα να “χάσει τον έλεγχο”… Στους χάρτες θα πρέπει να προσεχθεί, ότι η διεκδίκηση της Τουρκίας στο “οικόπεδο” των εταιριών TOTAL-ENI είναι στο βορειοδυτικό μέρος.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα αυξήσει κατακόρυφα της προκλήσεις, όσο πλησιάζουμε προς τον Ιανουάριο που είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν ήδη στείλει ερευνητικά σκάφη να κάνουν υποτίθεται σεισμικές έρευνες στο “τεμάχιο 7” της κυπριακής ΑΟΖ και είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουμε σύντομα νέες αφίξεις.

Οπως αναφέραμε νωρίτερα, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τα ήδη τεντωμένα νεύρα της Λευκωσίας και τα αντανακλαστικά κρατών, των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η κατοχική Τουρκία θα στείλει ένα από τα δύο γεωτρύπανα νοτίως της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στο θαλασσοτεμάχιο 7.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προ ημερών η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τις εταιρείες TOTAL και Εni για να δραστηριοποιηθούν στο θαλασσοτεμάχιο 7. Σημειώνεται πως η γαλλο-ιταλική συνεργασία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Είναι σαφές πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς Τουρκίας, που θα είναι σοβαρό τεστ της Άγκυρας προς τους εμπλεκόμενους στην κυπριακή ΑΟΖ, θα προκαλέσει πολλές αναταράξεις.

Δείτε τους χάρτες:

loading...