Κόκκινα δάνεια: Οι τράπεζες εξετάζουν τρόπους να τα μειώσουν έως 30 δις

Κόκκινα δάνεια έως 30 δισ. ευρώ εξετάζεται να μεταφερθούν στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS), τη δημιουργία του οποίου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για διπλάσιο ποσό κόκκινων δανείων σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικώς, εξέλιξη που υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Στόχος είναι η ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από το άγος των κόκκινων δανείων, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και να απελευθερώσουν δυνάμεις για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιορίστηκαν κατά 15,3 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο και με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2019 διαμορφώθηκαν στα 78,8 δισ. ευρώ. Παρά τις γενναίες προσπάθειες μείωσής τους είτε μέσω πωλήσεων είτε μέσω ρυθμίσεων που κάνουν οι τράπεζες, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και η προοπτική να διαγράψουν άμεσα πάνω από το ένα τρίτο των κόκκινων δανείων θα αποτελέσει ουσιαστική χείρα βοηθείας στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των εποπτικών αρχών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, τον SSM και την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη δημιουργία του APS να έχει ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου. Με δεδομένη μάλιστα τη σαφή κατεύθυνση που έχει δώσει ο SSM για τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Σχήμα, πρόθεση είναι το ποσό αυτό να φτάσει τα 30 δισ. ευρώ, έναντι 15-20 δισ. ευρώ που είχε προταθεί αρχικώς.

Σε δηλώσεις του χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το ιταλικό μοντέλο και να προχωρήσει στη δημιουργία του APS, παρέχοντας κρατική εγγύηση για ένα τμήμα των δανείων που θα μεταφερθούν. Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφερθούν, καθώς, όπως δήλωσε, οι συζητήσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είναι σε εξέλιξη, σημείωσε ότι στόχος είναι να φτάσουν «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Η αύξηση του αποθέματος των NPEs που θα μεταφερθούν στο εν λόγω Σχήμα έως τα 30 δισ. ευρώ αυξάνει και το ύψος των εγγυήσεων που θα πρέπει να παράσχει το Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής διαβάθμισης (senior note) που θα εκδοθούν. Πρόκειται για το τμήμα των δανείων που θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακτηθεί και το οποίο θα κρατήσουν οι τράπεζες στα βιβλία τους με τη μορφή ομολογιών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Με δεδομένο μάλιστα ότι το τμήμα αυτό υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύει 40% έως 50% των τιτλοποιημένων δανείων, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να εγγυηθεί για δάνεια από 9 έως και 15 δισ. ευρώ περίπου, ανάλογα πάντα με την τελική δομή που θα έχει η συναλλαγή, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης με τις αρμόδιες αρχές. Για την παροχή της εγγύησης οι τράπεζες θα πληρώνουν ένα είδος προμήθειας στο Δημόσιο, η οποία, με βάση το ιταλικό μοντέλο, υπολογίζεται με αναφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDs). Οσο πιο χαμηλή είναι αυτή η προμήθεια τόσο πιο προσιτό είναι το κόστος για τις τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι οτιδήποτε πάνω από 2% είναι εξαιρετικά ακριβό έως και απαγορευτικό.

loading...