11/9 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ...ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΙΕΝΤΕ ΚΑΙ 60000 ΧΙΛΙΑΝΟΥΣ!


46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ! ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ THΣ ΧΙΛΗΣ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

«Να πηγαίνετε προς τα εμπρός γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν και πάλι και οι ελεύθεροι άνθρωποι θα
περπατούν μέσα από αυτές για να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία. Ζήτω η Χιλή! Ζήτω οι άνθρωποι! Ζήτω οι εργαζόμενοι!

Αυτά είναι τα τελευταία λόγια μου, και είμαι βέβαιος ότι η θυσία μου δεν θα είναι μάταια, είμαι βέβαιος ότι, τουλάχιστον, θα είναι ένα μάθημα ηθικής που θα τιμωρήσει το κακούργημα, δειλία και προδοσία».


Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Σαλβατόρ Αλιέντε (Salvador Allende Gossens), του εμβληματικού ηγέτη της Unidad Poplular και λαοφιλούς ηγέτη της Χιλής. Λίγο αργότερα θα έπεφτε νεκρός από τα πυρά των φασιστών πραξικοπηματιών.

Αυτό που ακολούθησε για τον λαό της Χιλής, τόσο σε επίπεδο βασανισμών και εκτελέσεων των οπαδών του Αλιέντε, όσο και σε οικονομικό επίπεδο με τα πειράματα δογματικού νεοφιλελευθερισμού από τα παιδιά της σχολής του Σικάγο, ήταν ένας φρικτός εφιάλτης, που έληξε πολλά χρόνια αργότερα. Η χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ, είναι από τις πιο απάνθρωπες που έχει γνωρίσει ο πλανήτης.

Η ιστορική εμπειρία από την περίοδο '70-'73 με την διακυβέρνηση Αλιέντε και το διάστημα '73-'90 στο οποίο το στυγνό δικτατορικό καθεστώς άλωσε τα πάντα στην Χιλή, επιβεβαιώνει απλές πολιτικές αλήθειες.

salvador-alliente

Α. Ο Αλιέντε, το μόνο που θέλησε ήταν το καλό του λαού του. Έτσι προέβη σε εθνικοποιήσεις οι οποίες φυσικά ήταν αντίθετες στα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και ενός κομματιού του διεθνούς κεφαλαίου και αυτό δεν ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε εύκολα να ξεπεραστεί. Η Λατινική Αμερική, ήταν πάντα η νότια αυλή των ΗΠΑ, και δεν γινόταν μα ανεχτεί μια δεύτερη Κούβα.

Β. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολούθησε, με σχεδιασμό Μίλτον Φρίντμαν (επισήμως), δείχνει λίγο πολύ αυτό που βιώνει σήμερα και η δική μας χώρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ1 σχόλιο :