Η Τουρκία συνεχίζει τον υβριδικό πόλεμο:Στέλνει 100.000 μετανάστες που εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη – «Βουλιάζουν» τα ελληνικά νησιά

Νέα μεταναστευτική απειλή έρχεται από την Ανατολή καθώς τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες αναμένεται να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη. Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία στις ελληνικές αρχές, καθώς η τελευταία μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία συνέπεσε «τυχαία» με την κατακόρυφη αύξηση των ροών στα ελληνικά νησιά.

Ο υβριδικός πόλεμος με «όπλο» το μεταναστευτικό συνεχίζεται, και εκτιμάται πως η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει στο έπακρο το επόμενο διάστημα για τη μέγιστη άσκηση πιέσεων στην Ελλάδα και την επίτευξη των στόχων της σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και ανθρωπίνων ζωών.

Την πρόθεση 100.000 προσφύγων να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη και να πάνε σε άλλες πόλεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Εργαστήκαμε σκληρά για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από τη Συρία στις πόλεις που είναι καταγεγραμμένοι. Πρέπει να σας πω πως με την προσπάθειά μας έχουν φύγει από την Κωνσταντινούπολη 9.000 οικογένειες, δηλαδή μιλάμε για 35.000 άτομα. Επίσης, έχουμε άλλες 16.000 οικογένειες που έχουν ζητήσει και αυτές να φύγουν. Άρα, με την πρώτη φορά έφυγαν 35.000 άτομα και τώρα άλλοι 65.000 άνθρωποι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη. Συνολικά, μιλάμε για 100.000 άτομα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα 65.000 πρόσφυγες σχεδιάζει να απομακρύνει από την Κωνσταντινούπολη η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, εγείροντας φόβους για νέα αύξηση των ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι τουρκικές Αρχές μετέφεραν σε άλλες περιοχές της τουρκικής επικράτειας περίπου 35.000 Σύρους οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην Πόλη. Οι μετακινήσεις συνέπεσαν με απότομη αύξηση των αφίξεων αιτούντων άσυλο στην Λέσβο και άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν πως οι πρόσφυγες απλώς οδηγούνται στις πόλεις όπου έχουν εγγραφεί. Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας δήλωσαν στην αποστολή του ΣΚΑΪ τις προηγούμενες ημέρες ότι η τουρκική Ακτοφυλακή κάνει συχνά τα στραβά μάτια σε προσπάθειες απόπλου προς τις ελληνικές ακτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στον τούρκο πρεσβευτή για την αύξηση των ροών. Το Σαββατοκύριακο το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης ασύλου, δρομολογώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση της δευτεροβάθμιας εξέτασης αιτημάτων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε την προειδοποίηση για ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προς την Τουρκία.

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Άγκυρα, εκταμιεύοντας λιγότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την φροντίδα των προσφύγων.

πηγη

loading...