Το ναρκωτικό σίσα εξαπλώνεται στην Ελλάδα με ραγδαίο ρυθμό, γράφει το Spiegel.

Είναι γνωστό ως κοκαΐνη των φτωχών, γιατί κοστίζει πέντε φορές λιγότερο. Ακριβώς όμως επειδή είναι φτηνό, είναι και πολύ επικίνδυνο αυτό το ναρκωτικό, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

«Μπρος από κάδο με σκουπίδια σε απόκεντρο δρόμο κάθεται ένα άνδρας ξεδοντιασμένος. Το πρόσωπό του είναι ωχρό και αποστεωμένο. Οι άνθρωποι περνούν από μπροστά του, όμως ο άστεγος, που μοιάζει με 60, αλλά είναι μάλλον μικρότερος, ούτε καν τους βλέπει. Τα γυάλινα μάτια του είναι καρφωμένα στα χέρια του, στη δόση, είναι υπόθεση λίγων δευτερολέπτων», περιγράφουν οι δύο ρεπόρτερ του Spiegel, στο πολυσέλιδο αφιέρωμα για την εξάπλωση του ναρκωτικού σίσα στην Ελλάδα.

Φτιάχνουν σίσα σε παράνομα εργαστήρια, από μπαταρίες

Είναι σκηνές που οι Αθηναίοι έχουν συναντήσει πολλές φορές στους δρόμους της πρωτεύουσας, γιατί γίνεται όλο και περισσότερο χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, δηλώνει στο Spiegel ο Κωνσταντίνος Κοκκώλης, ψυχίατρος και διευθυντής εφαρμογής προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ. «Πόσοι πεθαίνουν από χρήση σίσα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας το 2017 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 14.462 περιπτώσεις βαριά τοξικοεξαρτημένων από οπιούχα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το συνθετικό ναρκωτικό παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σε παράνομα εργαστήρια. Κύριο συστατικό του η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη μαζί με άλλες φτηνές και άκρως τοξικές ουσίες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες συνταγές με άλλες ουσίες, όπως οξέα από μπαταρίες ή λάδι αυτοκινήτων», γράφει το Spiegel για το σίσα.

Σίσα, το ναρκωτικό της κρίσης

«Ακριβώς επειδή η παρασκευή του είναι τόσο φτηνή, εξηγείται και η φτηνή τιμή του. Γι’ αυτό, κάνουν χρήση άνθρωποι στο περιθώριο της κοινωνίας, πρόσφυγες και άστεγοι, άνθρωποι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια και θέλουν να ζήσουν ένα “μικρό ταξίδι” για λίγα λεφτά», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα. Ο Μιχάλης Μυλωνάς, υπεύθυνος προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ υποστηρίζει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην αύξηση χρήσης σίσα και της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, γιατί το ναρκωτικό, όπως υποστηρίζει, εξαπλώθηκε στην αγορά το 2010 και 2011, στην αρχή της κρίσης, όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι έπεφταν στη φτώχεια. «Το ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι άστεγοι επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία» επισημαίνει το Spiegel.

loading...

4 thoughts on “Το ναρκωτικό σίσα εξαπλώνεται στην Ελλάδα με ραγδαίο ρυθμό, γράφει το Spiegel.

  1. ψωφος κακος καθε μερα 500 ψωφιοι ει δυνατον. και εγω οταν αρχισα να δουλευω πριν 40 χρονια τα ναρκωτικα εκει ηταν με τα τσουβαλια τζαμπα ελευθερα αλλα δεν μπηκα στο λουκι οπως κατι αλλοι που μακαριτεψαν σε λιγα χρονια. πιναμε καμια μπυρα καμια ταιπιρινια και ολα καλα. οποιος ηθελε μαγκιες τοξερε οτι θα ψωφησει τους το ελεγα και εγω ε και πολλοι ψωφησαν τι να κανουμε.

  2. Λογικα εσυ δουλευεις συμβουλος στον ΟΚΑΝΑ!!!

  3. Οι Γερμανοι μπερδεψαν το Σισα με το Τσιφσα!!

    Τσιφσα δυστηχως εχουμε πολυ στην Ελλαδα….

  4. Ψωφος κακος λεει ο κεφτες..

    δηλαδη εγω που σου ελεγα να μην λες μαλακιες γιατι θα σου πω οτι η μ@ν@ σου ειναι μια παλιοπουτ@ν@ εχω δικιο να το λεω?

Comments are closed.