Πούτιν: Με Kh-101, Kinzhal, Kalibr και Zircon απαντάμε στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προχώρησε τη Δευτέρα σε δηλώσεις για τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF δημιούργησε θεμελιώδεις κινδύνους για όλους, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του, τη Δευτέρα. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον φέρει την πλήρη ευθύνη για το γεγονός αυτό.

Διαμήνυσε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν θα αρνηθεί τις υποχρεώσεις για τη διατήρηση μιας παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο ασφαλείας που προέκυψε από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF.

Σε δηλώσεις του, μετά από σύσκεψη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την INF, ο Πούτιν επανέλαβε την προθυμία της Μόσχας για πλήρεις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον με στόχο τη στρατηγική σταθερότητα και ασφάλεια το συντομότερο δυνατό και ανέφερε ότι η Ρωσία βασιζόταν στην «κοινή λογική» της αμερικανική πλευράς, όπως επίσης και στην αίσθηση ευθύνης της.

«Κατά την άποψή μας, οι αμερικανικές ενέργειες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (σ.σ. INF) θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην υποτίμηση και διάβρωση ολόκληρου του πλαισίου παγκόσμιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της νέας συμφωνίας START και της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η κατάρρευση της INF θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στην «επανέναρξη μιας ανεξέλεγκτης κούρσας εξοπλισμών».

Η Ρωσία, υπογράμμισε ο Πούτιν, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τις δηλώσεις «ειρηνικών προθέσεων» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις δικές της μονομερείς δεσμεύσεις.

«Για να αποφευχθεί μια κατάσταση χάους, όπου δεν θα υπάρχουν κανόνες, περιορισμοί ή νόμοι, είναι απαραίτητο να ζυγίσουμε και πάλι όλες τις πιθανές επικίνδυνες συνέπειες και να αρχίσουμε έναν σοβαρό διάλογο, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει ασάφειες και θα είναι συγκεκριμένος», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και τη ρωσική υπηρεσία αντικατασκοπείας να εξετάσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξελίξουν και να αναπτύξουν νέα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της INF. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα υποχρεωθεί να αναπτύξει μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους εδάφους, εάν  οι ΗΠΑ κάνουν κάτι τέτοιο.

Ταυτόχρονα, όμως, δεσμεύτηκε πως η Μόσχα δεν θα αναπτύξει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς σε περιοχές όπου δεν το έχουν πράξει οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι πιθανές απειλές που προκύπτουν από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF θα αντιμετωπιστούν από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων των Kh-101, Kinzhal, Kalibr και του μελλοντικού υπερηχητικού πυραύλου Zircon.

«Μέχρις ότου (τα νέα εδάφους) συστήματα μπουν στο οπλοστάσιο του ρωσικού στρατού, οι πραγματικές απειλές που προκύπτουν για τη Ρωσία σε σχέση με την απόσυρση των ΗΠΑ από την INF θα αντιμετωπιστούν αξιόπιστα με υπάρχοντα μέσα», διαμήνυσε ο Πούτιν.

Την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επίσημα από τη Συνθήκη INF. Η Μόσχα διαμήνυσε πως η Συνθήκη τερματίστηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

«Η συνθήκη μεταξύ της ΕΣΣΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 8 Δεκεμβρίου 1987, τερματίστηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», σημειωνόταν στη δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

loading...

1 thought on “Πούτιν: Με Kh-101, Kinzhal, Kalibr και Zircon απαντάμε στην απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF

  1. American Eagle
    Τις προηγούμενες ημέρες είχα συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Trump, με διαβεβαίωσαν ότι ο Αμερικανος πλανητάρχης εγγυάται προσωπικά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου και επίσης μου είπαν ότι σύντομα θα υπάρξει ανατροπή του Τούρκου Σουλτανισκου!

Comments are closed.