DW: «Από το 2014 το Βερολίνο ήξερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το Ευρώ – Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη»

Η Deutsche Welle, ενόψει του επικείμενου ταξιδιού του κ.Μητσοτάκη στη Γερμανία προχώρησε σε άρθρο της σε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, σχετικά με τη σχέση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη σχέση Βερολίνου και ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και πριν πάρει την εξουσία! Όπως φαίνεται οι Γερμανοί είχαν μια παράξενη σιγουριά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει στη διαπραγμάτευση, ενώ είχαν συναντήσεις με τα στελέχη του ήδη από το 2014.

Ο τελευταίος νεοδημοκράτης πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί το Βερολίνο ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, τον Σεπτέμβριο του 2014, θυμίζει το δημοσίευμα. «Η επίσκεψη θεωρήθηκε αποτυχία. Παρ’ ότι ο τότε Ελληνας πρέσβης στη Γερμανία είχε έγκαιρα προειδοποιήσει το Μαξίμου για αυτό τον κίνδυνο, ο κ. Σαμαράς το αγνόησε. Πίστευε ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη στήριξη της Ανγκελα Μέρκελ στην αντιπαράθεση με την τρόικα για ελαφρύνσεις.

Τα επιχειρήματα και τα διαγράμματα που παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπεία δεν εντυπωσίασαν την καγκελάριο. Εκτίμησε ότι όπως και στο παρελθόν ο κ. Σαμαράς έδινε υποσχέσεις χωρίς αυτές να έχουν αντίκρισμα. Ο δε υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε χάσει κάθε ελπίδα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα μπορούσε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε τόσο ανάγκη η Ελλάδα», αναφέρει η Deutsche Welle.

«Η καγκελάριος δεν μεταπείστηκε ούτε από το τελευταίο χαρτί του Αντώνη Σαμαρά: την κινδυνολογία ότι η άνοδος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το φόβητρο της Αριστεράς δεν προκαλούσε σε κανέναν στο Βερολίνο ανατριχίλα – παρά τα δημόσια “Go Back Mrs. Merkel” του Αλέξη Τσίπρα.

Η καγκελάριος ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένη για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι πιθανώς να υπέθετε ο κ. Σαμαράς.

Μετά τις εκλογές του 2012 το Βερολίνο διατηρούσε μέσω της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του τότε πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντόλντ ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων ήταν η συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε για τα οικονομικά τις Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

«Λίγες εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά τον Σεπτέμβριο του 2014 πραγματοποιείται στο Βερολίνο μια ίσως σημαντικότερη συνάντηση.

Με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Εργασίας και άλλοτε εκτελεστικού συμβούλου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν στελέχη των γερμανικών υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας συζητούσαν για ώρες στο υπουργείο Εργασίας (και όχι σε ρεστοράν όπως γράφτηκε) με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη αλλά και Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι Γερμανοί τεχνοκράτες κυριολεκτικά “ανέκριναν” τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις τους εφόσον αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Για μια ακόμη φορά το Βερολίνο διαπίστωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ανατρεπτική δύναμη συνιστούσε και ούτε στόχευε στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ως ένα σημείο μάλιστα η άνοδος του στην εξουσία θεωρούνταν ως ευκαιρία για την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πελατειακό κράτος, διαφθορά, στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ενδιαφέρον είναι ότι και στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης κατακεραυνώνει τους Χουλιαράκη και Δραγασάκη ως ανθρώπους της Τρόικας.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, η Deutsche Welle θυμίζει ότι πέρασε από 40 κύματα, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα αυτής της θυελλώδους περιόδου τη δραματική συνεδρίαση 17 ωρών της Συνόδου Κορυφής στις 12-13 Ιουλίου 2015 που ολοκληρώθηκε με την αποδοχή του τρίτου μνημονίου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Την πιο άκαμπτη στάση στις διαπραγματεύσεις τήρησε η καγκελάριος. Ενδεχομένως επειδή γνώριζε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός οπωσδήποτε ήθελε να αποφύγει το Grexit. Ήδη στις 23 Μαρτίου η κ. Μέρκελ είχε αξιοποιήσει την ευκαιρία της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο για να “τεστάρει” τον Αλέξη Τσίπρα. Σχεδόν επτά ώρες διήρκεσαν εκείνη την ημέρα οι συνομιλίες στην καγκελαρία.

Η κ. Μέρκελ σχημάτισε στο τέλος την εντύπωση ότι ο συνομιλητής της επιχειρηματολογεί επί της ουσίας, ότι όντως έχει την πρόθεση να βγάλει τη χώρα του από την οικονομική κρίση, ότι θέλει μεταρρυθμίσεις, αλλά όμως δεν έχει κατανοήσει το τι σημαίνει να είσαι μέλος της ευρωζώνης. Ενδεχομένως η “σύγχυση” του κ. Τσίπρα να της θύμισε τις αναζητήσεις που είχε και η ίδια ως Ανατολικογερμανίδα όταν έπεσε το Τείχος», γράφει η Deutsche Welle.

«Όσο παράξενο και να ακούγεται – ήδη από αυτή την επίσκεψη τέθηκαν τα θεμέλια μιας λόγω πολιτικών καταβολών ετερογενούς μεν αλλά σταθερής συνεργασίας.

Σε αυτό συνέβαλε η συνέπεια που επιδείκνυε ο κ. Τσίπρας στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά και η ταχύτητα με την οποία προσαρμοζόταν στο ευρωπαϊκό juste milieu.

“Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα” έλεγε σε συνεργάτες της η καγκελάριος. Βέβαια και η ίδια φρόντιζε να του δίνει συμβουλές του είδους ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα πρέπει να τα πάρει στην αρχή.

Η σύμπλευση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος μετά την έξαρση των προσφυγικών ροών και πολύ περισσότερο η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα οριστικά σε αξιόπιστο εταίρο όχι μόνο της γερμανικής κυβέρνησης.

Καθόλου λοιπόν τυχαίο που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2019, σε μια περίοδο που τίθεται θέμα συνοχής της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και αναστολής περαιτέρω περικοπών στις συντάξεις. Η δήλωση της καγκελαρίου μετά την ήττα του κ. Τσίπρα ότι συνεργάστηκε μαζί του “πάρα πολύ καλά”, ότι είχαν μια ανοιχτή και έντιμη σχέση εμπιστοσύνης δεν ήταν απλά μια δήλωση αβρότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.

loading...

1 thought on “DW: «Από το 2014 το Βερολίνο ήξερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το Ευρώ – Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη»

  1. ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ……ΤIΝ ΤΙΝ ΙΤΝ (ηχος κιθαρας) COME BACK BABY COME BACK

Comments are closed.