Λίβανος: Η επίθεση του Ισραήλ με drones ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου»

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «κήρυξη πολέμου» την επίθεση με οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε την Κυριακή νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που αποτελεί πολιτικό του σύμμαχο.

Ο αρχηγός του κράτους εκφράστηκε υποδεχόμενος τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο, τον Γιαν Κούμπις, στον οποίο τόνισε πως η χώρα του «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα».

«Αυτό που συνέβη αποτελεί κήρυξη πολέμου που μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», υπογράμμισε ο Αούν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Την Κυριακή πριν από τα ξημερώματα αναγνωριστικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε σε νότιο τομέα της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ ένα δεύτερο εξερράγη στον αέρα, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο στρατός του Λιβάνου επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο επισήμως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, ο Χασάν Νασράλα, απείλησε το Ισραήλ με αντίποινα, ενώ επισήμανε πως κάθε φορά που «ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, θα αναλαμβάνουμε δράση για να τα καταρρίπτουμε».

Χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Αούν εξέφρασε τον «φόβο» του ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης, πάνω απ’ όλα εάν επαναληφθούν».

«Έχω ήδη πει επανειλημμένα πως ο Λίβανος δεν θα ρίξει ούτε μία σφαίρα στα σύνορα, παρά μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας», επέμεινε ο Αούν και πρόσθεσε «αυτό που συνέβη χθες [σ.σ. προχθές Κυριακή] μας επιτρέπει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμά μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

loading...