Τι δήλωσαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων για την άρση των capital controls

«Με τη χθεσινή ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του.

«Είναι, πλέον, στο χέρι μας, προσθέτει, να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ο σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και προσθέτει ότι ήταν ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό και αναχαίτισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

Θεωρούμε πως η αποκατάσταση στην κίνηση κεφαλαίων, συνεχίζει ο ΠΣΕ, θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμβάλει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Η πλήρης άρση των capital controls, όπως σημειώνεται, αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτή τη θετική εξέλιξη.

«Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου

«Η άρση στα capital controls αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μία θετική απόφαση.

Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια ύφεσης και περισσότερο από τέσσερα χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, επιτέλους έφτασε η ώρα για την απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων χρήματος και την κατάργηση των πρόσθετων βαρών που είχαν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls.

Κατά συνέπεια, η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κατακόρυφη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα μας, θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές».

O πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«…Η ελευθερία επανέρχεται στην αγορά μετά από 4 και πλέον χρόνια ομηρεία και μετά από πολλές επιπτώσεις στην οικονομία. Τα capital controls επιβλήθηκαν στις 26 Ιουνίου 2015 και τις δύο πρώτες μέρες οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ το 50% των ΑΤΜ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών. Στη συνέχεια επέφεραν “ξαφνικό θάνατο” σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δις στα 21,9 δις ευρώ και οι εισαγωγές από 47,1 δις σε 36,4 δις ευρώ μέσα σε 18 μήνες. Η μετοχική αξία των τραπεζών εξαϋλώθηκε κατά 40 δις ευρώ, η ρευστότητα μειώθηκε, η γραφειοκρατία αυξήθηκε και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχασε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Για να φτάσουμε στη πλήρη άρση των capital controls από ‪τη 1/9/19‬, περάσαμε από πολλές ενδιάμεσες αλλαγές όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, τον Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018. Τα capital controls είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για την επιχειρηματικότητα και ενδεχομένως ο σκληρότερος περιορισμός της οικονομίας μιας χώρας. Τα τελευταία χρόνια μαζί με την Ελλάδα, δέκα χώρες παγκοσμίως είχαν τη σχετική δυσάρεστη εμπειρία. Ας πάνε λοιπόν και ας μη ξαναγυρίσουν ποτέ!..»

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

«Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και η πλήρης άρση των capital controls -την οποία χαιρετίζει το ΕΕΑ καθώς είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας- δίνουν μία νότα αισιοδοξίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Όπως αναφέρει ο κ.Χατζηθεοδοσίου: «Εκτιμώ λοιπόν ότι πλέον μπορούμε βάσιμα να ελπίσουμε ότι έφτασε η ώρα να επιβραβευτούν επιτέλους οι συνεπείς δανειολήπτες και η σχετική πρόθεση που είχε εκφραστεί από τραπεζικούς κύκλους στο παρελθόν, να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί ήταν οι οφειλέτες που στάθηκαν συνεπείς στην καταβολή των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς Εφορίες, Ταμεία και Τράπεζες, παρόλα τα προβλήματα που είχαν. Και ανάμεσα τους είναι και πάρα πολλοί μικρομεσαίοι. Έχω την άποψη ότι αυτή η συνέπεια πρέπει να επιβραβευθεί έμπρακτα. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, όπως η μείωση των επιτοκίων ή η επιστροφή μέρους των τόκων. Ειδικά τώρα που φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Είναι σημαντικό και σε θέμα ψυχολογίας αλλά και ουσίας να τονιστεί ο θετικός τους ρόλος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και παράλληλα να αναδειχθεί η στάση τους και να λειτουργήσει και ως παράδειγμα.

Σημασία έχει οι τράπεζες να αντιληφθούν τη χρησιμότητα και τα οφέλη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ένα Πρόγραμμα Επιβράβευσης για τους πελάτες της που ανταποκρίνονται με συνέπεια στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων. Ανάλογα προγράμματα μπορούν να εφαρμοσθούν από όλο το τραπεζικό σύστημα και βέβαια να αφορούν και άλλου είδους δάνεια, όπως για παράδειγμα τα επιχειρηματικά. Οι τράπεζες έχουν τα περιθώρια να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. Το μόνο που μένει είναι η απόφαση. Τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά θετικά και για την εικόνα των τραπεζών στην κοινή γνώμη και για τους οφειλέτες που θα τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης και για τη βελτίωση της ψυχολογίας που τόσο έχει ανάγκη η αγορά, προκειμένου να πάρει την απαιτούμενη ώθηση για μία ανοδική πορεία.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα το Δημόσιο έχει εισπράξει περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ από περίπου 240.340 φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα τις θετικές συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης -για την οποία χρειάστηκε πολλοί φορείς να ασκήσουμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις- και ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι όλοι οι οφειλέτες στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που γίνεται για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, θεωρώ ότι υπάρχει πια η δυνατότητα επιβράβευσης και των συνεπών δανειοληπτών».

loading...