Γ.Κουμουτσάκος: «Το ιρανικό τάνκερ να πάει στην Τουρκία – Ελλάδα τέλος»

Το μήνυμα ότι το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις έναντι των σύμμαχών μας, ενώ κάλεσε το ιρανικό τάνκερ να κατευθυνθεί προς την Τουρκία.

«Το πλοίο δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα. Εξάλλου μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Κουμουτσάκος. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 24 TV», διαμήνυσε ότι «το πλοίο δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου στη Συρία», παραδεχόμενος βέβαια ότι «έχουμε υποστεί πιέσεις». Νωρίτερα, αξιωματούχος του State Department επανέλαβε τις απειλές της Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους βοηθήσουν το ιρανικό τάνκερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Adrian Darya» φέρεται να πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο, με προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. Το ιρανικό πλοίο, γνωστό και ως «Grace 1», κατασχέθηκε από το Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου του 2019, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, κάτι το οποίο παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Στις 19 Αυγούστου, όμως, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το πετρελαιοφόρο, το οποίο εισήλθε σε διεθνή ύδατα. Εκτιμάται ότι στα αμπάρια του βρίσκονται περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

loading...