Υψώνει τους τόνους με τις ΗΠΑ το Ιράν-Τι αναζητά ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην Ευρώπη

Νέο γύρο διπλωματικών επαφών προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο και να διασωθεί η συμφωνία της Δύσης για τα πυρηνικά της Τεχεράνης επιχειρεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ. Την ίδια στιγμή το Ιράν δια στόματος του προέδρου, Χασάν Ροχανί προειδοποιεί ότι όποιος μπλοκάρει τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου δεν μπορεί να αναμένει ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Σουηδία, θα επιχειρήσει να λάβει εγγυήσεις ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά και κατ’ επέκταση η χαλάρωση του εμπάργκο από την Ε.Ε. θα τηρηθεί. Στην πρώτη στάση της περιοδεία του, στην Φιλανδία παρουσιάστηκε στον Τζαβάντ Ζαρίφ μία πρόταση που έχει στόχο την μείωση της έντασης στον Κόλπο, όπου το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο με τις ΗΠΑ να αυξάνουν την παρουσία του πολεμικού ναυτικού τους στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί είπε ότι η φιλανδική πρόταση είναι ευπρόσδεκτη καθώς η Τεχεράνη «πάντα αναζητούσε ειρήνη και σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή». Ωστόσο, ο Αμπάς Μουσαβί απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της πρότασης και προειδοποίησε ότι η δημιουργία νέων συμμαχιών θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον Περσικό Κόλπο.

Αξιωματούχοι στην Τεχεράνη υποστηρίζουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι δεν πραγματοποίησαν ορισμένες από τις δεσμεύσεις του Ιράν για τα πυρηνικά. Ωστόσο υποστήριξαν ότι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Τεχεράνης εγγυηθούν την χαλάρωση των οικονομικών περιορισμών που προβλέπει η συμφωνία τότε θα συνεχίσει κανονικά με την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη μπορεί να ενεργήσει «απρόβλεπτα» ως απάντηση στις «απρόβλεπτες» πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αμοιβαία μη προβλεψιμότητα θα οδηγήσει σε χάος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να περιμένει ότι θα είναι ο ίδιος απρόβλεπτος και οι άλλοι θα είναι προβλέψιμοι», δήλωσε σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πρόσθεσε: «Οι Άραβες του Κόλπου δεν μπορούν να έχουν ασφάλεια (στην περιοχή) δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν δυτικά όπλα … Καμιά ποσότητα ξένης στρατιωτικής παρουσίας (στον Κόλπο) δεν μπορεί να εμποδίσει την ανασφάλεια».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η Τεχεράνη παραμένει δεσμευμένη στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT). «Η NPT είναι ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς νομιμότητας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι στη μη διάδοση», δήλωσε ο Ζαρίφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο SIPRI.

Στην ίδια «γραμμή» ήταν και η προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί ο οποίος είπε ότι αν οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν μειωθούν στο μηδέν, οι διεθνείς υδάτινοι δίαυλοι δεν θα έχουν την ίδια ασφάλεια με πριν. «Οι παγκόσμιες δυνάμεις γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν μειωθούν στο μηδέν, οι διεθνείς υδάτινοι δίαυλοι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφάλεια με πριν», δήλωσε ο Ροχανί. «Έτσι η μονομερής πίεση εναντίον του Ιράν δεν μπορεί να είναι προς όφελός τους και δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους στην περιοχή και στον κόσμο».

Το ταξίδι του Ζαρίφ θα συνεχιστεί στην Νορβηγία αλλά και την Γαλλία όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δύο ημέρες μετά προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμ στην Σύνοδο των G7.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα επισκεφθεί την Ιαπωνία και την παραδοσιακή σύμμαχο της Τεχεράνης Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του ιρανικού αργού πετρελαίου και μία από τις συμμετέχουσες χώρες στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

loading...