ΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Της Λέττας Καλαμαρά
Σε όπλο που επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στις δομές του Κράτους μετατρέπεται η ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων από τα δυτικά παράλια της Μικρά Ασίας. Οι συνέπειες της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από κυκλώματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος σε Τουρκία και Ελλάδα είναι πολλαπλές και οδυνηρές τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και την εθνική ασφάλεια.


Η εποχή που ο πρέσβης μίας χώρας απέδιδε πολεμικά τελεσίγραφα σε μία άλλη για την κήρυξη του πολέμου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Δυστυχώς σε πολιτικό επίπεδο καταρχάς οι ηγέτες του ελληνικού Πενταγώνου κατά κύριο λόγο, αδαείς περί σύγχρονου πολέμου, αντιλαμβάνονται την εθνική άμυνα σε στρατιωτικό στενό πλαίσιο. Στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν δεχθεί πλήγματα από πολίτες με καταστρεπτικές εθνικές συνέπειες και οι Ένοπλες Δυνάμεις τους μετέχουν στα σύγχρονα πεδία των επιχειρήσεων, έχουν ήδη αντιληφθεί τη σύγχρονη μορφή του υβριδικού πολέμου και αντιδρούν κατάλληλα.

Η αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών με την κάλυψη πολιτών από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα σε συνεργασία ή αδιαφορία των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας απαιτεί μία ολιστική αντιμετώπιση χωρίς ταμπού. Οι μάχες των χαρακωμάτων δεν γίνονται πια με τους όρους του Β’ΠΠ αλλά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης, τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα.


Η Ελλάδα απούσα από τις σύγχρονες μάχες έχοντας επιλέξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου όχι μόνο δεν προσαρμόζεται στην κοινή λογική αλλά από το 2015 με την ανάληψη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέχθηκε το φαινόμενο της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών εις το όνομα της ανεκτικότητας και των κερδών μαύρου χρήματος που απέφεραν στις τοπικές κοινωνίες καθώς και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ένας κανονικός εκμαυλισμός πολιτών. Όπως φάνηκε μετέπειτα δεν ήταν λίγες οι φορές που ανάμεσα στους μετανάστες είχαν παρεισφρήσει διεθνείς τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών και άλλων.

Η Τουρκία που ελέγχει απολύτως τα σύνορά της είναι φανερό ότι ανοιγοκλείνει τις οδούς του εμπορίου ανθρώπων κατά περίπτωση επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη. Η αύξηση των ροών προς την Ελλάδα με δεδομένο το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού αποσκοπεί σε έναν πολιτικό πειθαναγκασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς πόλεμο. Αν αυτή διεξάγεται από την Τουρκία, το Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα ή από κοινού δεν είναι γνωστό. Αν σ’ αυτή την εχθρική ενέργεια η Ελλάδα δεν απαντήσει ανάλογα με το μέγιστο των δυνατοτήτων της και των υπηρεσιών της, θα είναι χαμένη. Ασφαλώς οι δυνάμεις της Ακτοφυλακής, ελληνικές ή ευρωπαϊκές, δεν έχουν το εκτόπισμα να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να αποτρέψουν τον κατακλυσμό των νησιών. Απαιτούνται συντονισμένες, καινοτόμες και δυναμικές απαντήσεις απέναντι στα κυκλώματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος που έχουν παρεισφρήσει προφανώς εκ του αποτελέσματος και στις κρατικές δομές και επηρεάζουν τις αποφάσεις πριν να είναι αργά.


Το εντυπωσιακό της Κυβέρνησης είναι ότι δεν αξιοποιεί ούτε καν τους ανθρώπους που έχουν γνώση για αυτή τη μορφή του Πολέμου και τις ενδεδειγμένες λύσεις, στρατιωτικές και μη. Ας ευχηθούμε ότι σύντομα οι κρατικοί αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και οι Εθνικές Υπηρεσίες προστασίας της χώρας θα κινητοποιηθούν συντονισμένα και υπό ενιαία διοίκηση απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση εντός της εθνικής κυριαρχίας μας…


Εν κατακλείδι, αποτελεί καθαρά θέμα απόφασης Μητσοτάκη αν θα συγκρουστεί με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα που λυμαίνεται την Ελλάδα ή θα επιλέξει και αυτός το δρόμο ανοχής Τσίπρα. Κάπου εκεί ίσως να κρύβεται και η απάντηση στο ερώτημα του χρόνου διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο ο λαός έδωσε ξεκάθαρη εντολή να φτιάξει Κράτος. Δυστυχώς με παλαιές και ακατάλληλες συνταγές, δεν έχει καμία τύχη.

Καλό ΚΥΣΕΑ και αυριανή…

loading...