Δείτε την Τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου στο Στρόμπολι της Σικελίας – σοκαριστικό βίντεοΤρόμο και πανικό προκάλεσε η νέα ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι, όταν εκτόξευσε νέφος τέφρας, βράχους κι ένα ποτάμι λάβας κατέληξε στη θάλασσα


Φόβο προκάλεσε η νέα ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου στο Στρόμπολι της Σικελίας, που εκτόξευσε νέφος τέφρας, βράχους κι έστειλε ένα ποτάμι λάβας στη θάλασσα.


Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 12:17 την Τετάρτη, στην κεντρική-νότια πλαγιά του κρατήρα. Αναφορές για τραυματίες δεν υπάρχουν, ενώ καταβάλλεται να προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο πυρκαγιές σε κοντινά χωριά.

To Στρόμπολι, με 400 κατοίκους πληθυσμό, βρίσκεται 217 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Νάπολης. Το ηφαίστειο του αποτελεί ένα από τα τρία ενεργά της Ιταλίας.

Το ηφαίστειο του Στρόμπολι, στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, είχε γνωρίσει δύο μεγάλες εκρήξεις στις 3 Ιουλίου στην κεντρική-νότια πλαγιά του κεντρικού κρατήρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σ’ έναν 35χρονο Σικελό περιπατητή.

Των εκρήξεων είχαν προηγηθεί χείμαρροι λάβας που έρρεαν από όλα τα ενεργά στόμια δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων. Έκτοτε έχει απαγορευθεί η άνοδος στις πλαγιές του ηφαιστείου, καθώς λάβα εξακολουθεί να κυλάει μέχρι τη θάλασσα και είναι ιδιαίτερα ορατή τη νύκτα.


Το ηφαίστειο, η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε ύψος 920 μέτρων και η βάση του 2.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα, διευκρινίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :