Αλβανοί εμπειρογνώμονες: Δεν συμφέρει στην Ελλάδα η αλλαγή στρατηγικής

Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα τράβηξε την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και την τύχη των αλβανικών διαπραγματεύσεων για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Οι ειδικοί και γνώστες των διεθνών υποθέσεων εκτιμούν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν παρά τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα, που τώρα έχει κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πασκάλ Μίλο

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και καθηγητής ιστορίας Δρ Πασκάλ Μίλο, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ποιοτική αλλαγή στις αλβανο-ελληνικές σχέσεις με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στρατηγικές όπως απαιτούν τα συμφέροντα της καλής γειτονίας, συνεργασίας και κατανόησης.

Ο Μίλο προσθέτει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ως κριτήριο τους κοινούς στόχους, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και πέρα από αυτήν και τονίζει ότι τα συμφέροντα και οι στόχοι των δύο χωρών υπερβαίνουν τις διμερείς σχέσεις ή τυχούσες διαφορές με άλλες χώρες που παρουσιάζονται ορισμένες χρονικές περιόδους.

Τονίζει ότι περιμένει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα «γιατί και οι δύο κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι το πακέτο έχει πολλά σχέδια συμφωνιών και πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ο Ξενοφών Κρισάφι

Ο εμπειρογνώμονας του διεθνούς δικαίου και μέλος της αντιπροσωπείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, καθηγητής Ξενοφών Κρισάφι, αναφερόμενος στις σχέσεις Αλβανίας- Ελλάδας, δήλωσε ότι η θετική κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις που υπήρχε παραμένει, παρά του ότι συνέβησαν διάφορες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ των δύο μερών.

«Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτός ο ρυθμός στις σχέσεις θα συνεχισθεί. Έτσι, ουσιαστικά οι θετικές τάσεις που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα συνεχισθούν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχει κάνει κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορεί ορισμένοι πολιτικοί ή ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να έχουν συμφέρον με την ανατροπή της παραδοσιακής στρατηγικής που ακολουθείται από το ένα κράτος στο άλλο», είπε.

Ο Κρισάφι υπογραμμίζει ότι «η θετική τάση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα αλλάξουν με την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται να διαταράξει αυτή την τάση των σχέσεων και να δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με τον βόρειο γείτονά του, με ένα από τους καλύτερους γείτονες του, που δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην Ελλάδα», γράφει το δημοσίευμα.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

loading...