Σε βάθος πενταετίας η επιστροφή των αναδρομικών

Σε βάθος πενταετίας θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το χειρότερο-ως προς τα δημόσια οικονομικά-σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, τα αναδρομικά θα επιστραφούν σταδιακά τουλάχιστον σε μια πενταετία για να αποτραπεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να κυμανθεί από 4 έως 12 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές που κρίθηκαν ήδη αντισυνταγματικές, αγγίζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων, που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 εκατ. ευρώ ετησίως, αφορά τους πάντες, δηλαδή 2,5 εκατ. πολίτες.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ κατ΄ άτομο για το διάστημα από την έκδοση της επίμαχης απόφασης του ΣτΕ, ήτοι τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2018, όταν ξεκίνησε ο επανυπολογισμός των συντάξεων.

Υπενθιμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο του 2016, όλες οι παλαιές συντάξεις αναπροσαρμόζονται, χωρίς περικοπές, με βάση το μοντέλο εθνική + ανταποδοτική + προσωπική διαφορά. Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων ισχύει από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.         

https://www.capital.gr

loading...

1 thought on “Σε βάθος πενταετίας η επιστροφή των αναδρομικών

  1. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΣΟΥΥΚ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΡΙΧΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ? ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ? ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΥΤΟΙ ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ?

Comments are closed.