Μια χρήσιμη ανάλυση ¨πολέμου¨ . Η Κύπρος διαμελίζεται . Προ των Πυλών οι Βρετανικές ΑΟΖ στην Κύπρο.

Με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ( μένει να δούμε εάν θα πάει σε νέο δημοψήφισμα η Σκωτία ) η Μ. Βρετανία και οι άλλοι, οι οποίοι  βρίσκονται από «πίσω» από τους Τούρκους, θα  επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να πιέσουν αφόρητα την Κυπριακή Δημοκρατία να υποχωρήσει από τον ενεργειακό της σχεδιασμό.
Η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκιάς σε βάρος της Ελλάδας – σαν να της λέει κάτσε ( για άλλη μια φορά ) στην γωνία όσο θα κατασπαράσσω/ουμε την Κύπρο – έχει συντονιστεί με το γενικότερο αυτό ενεργειακό σχέδιο που έχουν εξυφάνει οι ,«πίσω» από την Τουρκία.
Η δικαιολογία των ΗΠΑ για να μην επέμβουν  « .. εξαιτίας των μη καλών σας σχέσεων με την Τουρκία δεν μπορούμε να ασκήσουν την επιρροή μας » , ελέγχεται πλέον ως υποκριτική , δεδομένης της πίεσης που ασκεί το Αμερικανικό Κογκρέσο στον πρόεδρο Τράμπ και του γεγονότος ότι η Τουρκία έχει δώσει όλες τις αφορμές για να τις επιβληθούν οικονομικές και άλλες κυρώσεις .
Με άλλα λόγια , από εδώ και πέρα η Τουρκία θα λειτουργήσει ως ο «χρήσιμος ηλίθιος» στην ενεργειακή γεωπολιτική σκακιέρα και θα φανούν οι πραγματικοί  «γεωπολιτικοί εγκληματίες»
Που θα καταλήξει όλο αυτό με φόντο τις πιέσεις και την κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος ;
Μέρος των χωρικών  υδάτων στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής των Βρετανικών βάσεων που βρίσκονται στην Κύπρο και σε πλάτος τριών ναυτικών μιλίων , ανήκει στην Βρετανία κυρίαρχα, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας .Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί ( ενόψει και της μεγάλης οικονομικής συμφωνίας που θα συνάψουν με τις ΗΠΑ) θα ζητήσουν το δικό τους μερίδιο σε μια κυπριακή ΑΟΖ , όπερ σημαίνει , ότι θα ανακηρύξουν την δική τους ΑΟΖ
Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Γαλλία , η μόνη που είναι ετοιμοπόλεμη  από την ΕΕ και το εκμεταλλεύεται , και που μας εκπλήσσει η ξαφνική της εμπλοκή στην υπόθεση της Κύπρου , μια εμπλοκή που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της Γαλλικής  ναυτικής  βάσης στο  Μαρί της Κύπρου , με επισπεύδων τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία Rene Troccaz. Στο βάθος , και η Γαλλία θα θέλει κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής της Γαλλικής Βάσης , σε μια περιοχή που έχει μάλιστα χαρακτηριστεί μελλοντικό ενεργειακό κέντρο
Στη Ρωσία από την άλλη – που εξαιτίας της γνωστής  συμφωνίας Πούτιν – Αναστασιάδη , παρέχει μεγάλο οικονομικό πακέτο Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας , αλλά και συμφωνία μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia) για ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο –  της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση της Πάφου
Η  Ρωσία μπορεί να μεταφέρει τα πολεμικά της πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού ,ενώ η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται παρασκηνιακά  ακόμη περισσότερο με τις συζητήσεις για μόνιμη  πολεμική χρήση της  αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου »

loading...