Δημιουργείται «Bαd Bank» με 20 δισ. ευρώ «πεθαμένα» δάνεια με εγγύηση Γερμανίας και JP Morgan

Σπάνε ξανά τα ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το 1,8% το 10ετές
Εγκρίθηκε σχέδιο μείωσης των “κόκκινων” δανείων ύψους 20 δισ. ευρώ τα οποία θα μεταφέρουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS), που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και να ενεργοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θεωρείται επιβεβλημένη από την αρμόδια εποπτική αρχή, τον SSM, η άποψη του οποίου είναι ότι η προώθηση του APS θα λειτουργήσει ως συστημική λύση επωφελής για όλο το τραπεζικό σύστημα και θα «μοχλεύσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στη Φρανκφούρτη.

Η λύση που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την JP Morgan έχει την πλήρη στήριξη του SSM, επιδίωξη του οποίου είναι η ταχύτερη απαλλαγή των τραπεζών από το άγος των κόκκινων δανείων, που σήμερα φθάνουν περίπου τα 85 δισ. ευρώ.

Η σύμφωνη γνώμη του SSM άλλωστε είναι καθοριστική στο πλαίσιο και της διαδικασίας αποενοποίησης των προβληματικών δανείων (Significant Risk Transfer) από τους ισολογισμούς των τραπεζών και μείωσης των κινδύνων που περιλαμβάνονται στο ενεργητικό τους.

Με βάση αυτά τα μεγέθη καθορίζονται και επικαιροποιούνται κάθε χρόνο από τον επόπτη οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και γι’ αυτό το ύψος των δανείων που θα μεταφερθούν στο APS έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζει άμεσα τα κεφάλαια.

Στο πλαίσιο των στόχων που έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM ότι θα πετύχουν οι τράπεζες έως το 2023, προβλέπονται τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων 25 δισ. ευρώ και έτσι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των τιτλοποιήσεων εκτιμάται ότι θα γίνει μέσω του APS.

Υπενθυμίζεται ότι η λύση του APS, που εισηγήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στη χώρα το 2018 για την αντιμετώπιση του αντίστοιχου προβλήματος που είχαν οι ιταλικές τράπεζες. Το σχήμα προβλέπει ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια και το Δημόσιο από την πλευρά του θα εγγυηθεί ένα μέρος αυτών των δανείων, που αντιπροσωπεύουν το senior τμήμα, δηλαδή τα δάνεια που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να ανακτηθούν και τα οποία θα παραμείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που έχει αναπτύξει η ελληνική πλευρά, το senior τμήμα θα είναι το 40% έως 50% των συνολικών τιτλοποιημένων δανείων, το mezzanine περί το 15% και το junior τμήμα, δηλαδή το χειρότερο κομμάτι αυτών των δανείων το υπόλοιπο 35%. Για την παροχή της εγγύησης, οι τράπεζες θα πληρώνουν ένα είδος προμήθειας στο Δημόσιο, η οποία με βάση το ιταλικό μοντέλο, υπολογίζεται με αναφορά στα ασφάλιστρα κινδύνου (CDs).

Οσο πιο χαμηλή είναι αυτή η προμήθεια, τόσο πιο προσιτό είναι το κόστος για τις τράπεζες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, κρίσιμα θέματα που απομένουν να καθοριστούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο και της διαβούλευσης με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είναι το είδος των ασφαλίστρων κινδύνου (CDs) που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες.

Η συζήτηση αφορά εάν ως βάση υπολογισμού θα αποτελέσει το 3ετές ή το 5ετές CDs, που διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης και στις 273 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι η επιλογή του 3ετούς CDs αποτελεί για τις τράπεζες «φθηνότερη» επιλογή και αυτό θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς και στη μεθοδολογία που έχει σταλεί στην DG Copm, προκειμένου η εγγύηση που θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο να μη θεωρηθεί κρατική εγγύηση.

Σπάνε ξανά τα ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα, κάτω από το 1,8% το 10ετές

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου “έσπασε” σήμερα το φράγμα του 1,8% και διαμορφώνεται στο 1,774% με πτώση σχεδόν 3% από χθες και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το spread αγγίζει τις 250 μονάδες βάσης.

Ισχυρή βελτίωση καταγράφουν και οι υπόλοιποι ελληνικοί τίτλοι, με την απόδοση του 5ετούς να φλερτάρει με τα επίπεδα κάτω του 1% και να διαμορφώνεται στο 1,042% με πτώση 3,1% από χθες, η απόδοση του 15ετούς είναι στο 2,177% και η απόδοση του 25ετούς στο 2,740%.

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα αντικατοπτρίζει το πόσο μακριά έχει φτάσει η Ελλάδα, όπως τόνιζε στους FT ο Nick Wall διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Merian Global Investors, ο οποίος έχει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.

“Ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα λόγω των θετικών αποδόσεων”, όπως προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Wall, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη αντανακλά το υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας και τη διάθεση συνεργασίας που έχει η νέα κυβέρνηση με τους θεσμούς της ΕΕ.

“Αυτό που δεν ήθελαν να δουν οι αγορές είναι μια νέα κυβέρνηση να πηγαίνει κόντρα στις επιθυμίες των Ευρωπαίων εταίρων. Η άρση των capital controls ήταν αναμενόμενη, αλλά το ότι έγινε έπειτα από διαβούλευση με τις αρχές της ΕΕ, ήταν ένα θετικό σημάδι” όπως σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγο για την περιοχή της ευρωζώνης στην UBS Global Wealth Management, η αγορά πιστεύει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ενώ όπως εκτιμά το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται εκτός εάν σημειωθεί μία σοβαρή παγκόσμια ύφεση.

loading...

1 thought on “Δημιουργείται «Bαd Bank» με 20 δισ. ευρώ «πεθαμένα» δάνεια με εγγύηση Γερμανίας και JP Morgan

  1. Κατα την γνωμη μου εχει εξαλειφθει καθε δικαιοσυνη και καθε ορθολογισμος στο εγχωριο τραπεζικο συστημα!!! Οι Bad Banks μας μαραναν!!! Αντι να επικεντρωθει το καθεστως στα μειζονα(ιδιωτικη ΤτΕ, ολιγοπωλειο εμπορικων τραπεζων, κλπ) λειτουργει εντελως ξεκαρφωτα και αυτιστικα για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!!!Νομιζω οτι δεν πρεπει να καταπινουμε τις δηθεν "θεραπειες" των διεθνων υπερτραπεζιτων προσπαθωντας να βρουμε μια καποια λυση στο Ελληνικο Χρηματοπιστωτικο Αγος.Εννοω οτι θα πρεπει να δημιουργησουμε δικους μας θεσμους που να στεκονται στην λογικη στο δικαιο και στον ανταγωνισμο…..Ακου BAD BANK!!!!!!Την ξεφουρνισαν(απο την εποχη ακομα της ΕΤΒΑ για οσους θυμουνται) ως ταχαμ δηθεν λυση οι ξενοι για τα δικα τους θεμιτα και αθεμιτα συμφεροντα και ιδου εμεις θα πρεπει να τοποθετηθουμε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!!………. Απο την αλλη θα πρεπει να χαιρομαστε που δανειζομαστε με χαμηλο επιτοκιο οταν ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ αφου ετσι μεγαλωνει το χρεος. Το οποιο απο τα 290δις το 2009 πηγε στα 360δις ΕΝΩ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ δηλωνουμε καθε χρονο ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ!!!! Οι ξενες ιδιωτικες υπερτραπεζες αφου ξεφορτωθηκαν τα τοξικα χρεη της χωρας μας στους Ευρωπαιους Φορολογουμενους που εμεις τους βριζουμε καθημερινα, τωρα δινουν τα ευσημα στην μπαταρισμενη οικονομια μας και μας ξαναδανειζουν για να μη σηκωσουμε ποτε κεφαλι!!!!

Comments are closed.