To υπουργείο Πολιτισμού απαγορεύει στους ανασκαφείς να κάνουν δηλώσεις ή να γράφουν στα social media για τα ευρήματά τους

Το υπουργείο Πολιτισμού με εγκύκλιό του απο την 8η Δεκεμβρίου 2014 απαγορεύει στους ανασκαφείς να κάνουν δηλώσεις για τα ευρήματά τους ή ακόμα και να γράφουν γι’ αυτά στις προσωπικές τους σελίδες στο διαδίκτυο.

Η εγκύκλιος ουσιαστικά απαγορεύει στα στελέχη και τους εργαζομένους σε Εφορείες Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, σε όλες δηλαδή τις υπηρεσίες που υπάγονται σ’ αυτή, να παρέχουν οποιαδήποτε ενημέρωση και παροχή πληροφοριών για ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χωρίς προηγούμενη έγκριση της ΓΔΑΠΚ ή της γενικής γραμματέων του ΥΠΠΟΑ.

Την επίμαχη εγκύκλιο υπογράφει η Ελενη Κόρκα, επί χρόνια στέλεχος του υπουργείου που με τις  αλλαγές ανέλαβε γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Η εγκύκλιος μάλιστα φέρει τον τίτλο «Ενημέρωση σχετικά με την ορθή διαχείριση υλικού που διοχετεύεται στα ΜΜΕ».

Η ενημέρωση εγινε «στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού, εποπτείας και εφαρμογής κοινής αντιμετώπισης θεμάτων που άπτονται της ευρύτερης προβολής αρχαιολογικών δεδομένων είτε αφορούν σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία, είτε αγαθά της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

loading...